Maj 14, 2010. Edgar Savisaar.
Hör nu: Ärligt talat, var inte alla som följde med Karl Oskar till USA några riktiga höjdare. Vad man kan vara säker på är att de gjorde något för att förändra sin svåra situation, de tog en chans. Det är naturligtvis märkligt hur faster Elin kunde lämna sin lille son Axel i Sverige. Att lämna sitt barn så definitivt är för oss underligt, trots att hon anförtrodde honom till sina föräldrar, och trots att hon var ensam mor. Att vara det i Sverige då, var en skam, antagligen trodde hon att det skulle vara ännu värre att komma som ogift mor till USA och skapa sig ett nytt liv där. Men det kan vi ju inte veta.
Dessutom tycker jag det verkar som om många smarta människor har stannat kvar i landet. (Nu har jag pudlat, eller hur?)
Om man ska jämföra med vilka ester det var som tog sig utomlands, var det de som inte väntade för länge. Många, många tvingades vända tillbaka till sina hem de där dagarna i september 1944, och hoppas att ockupanterna inte upptäckt att de hade försökt att ge sig iväg.
Vi har gjort en liten utflykt till Vaxholm i dag. Hembygdsgårdens café hade fått nya vita trädgårdsmöbler. Det ligger i en ”grosshandlarvilla” vid Norra Vaxholmsfjärden. Dit har vi flera gånger tagit våra estniska gäster för att visa vår underbara skärgård på nära håll. På fjärden passerar Waxholmsbåtar, segelbåtar av olika storlek och motorbåtar. Jag känner naturligtvis hur min barndoms och mina barns somrar passerar i mitt huvud. Båtsomrarna tog ju slut 1985 för oss; detta är ett suveränt substitut. Men båten finns kvar.
Sedan åkte vi förbi Bondens butik i Siggesta, som vi kunde jämföra med Bondetorget i Väike Maarja. Båda butikerna lever på samma idé. Närodlat och giftfritt. Det är lite mer närodlat i Estland, och billigare. Faktiskt mycket biligare. Ett ägg kostar 4 kronor i Siggesta och i VM bara motsvarande 50 öre! Men det är lika fint på båda ställena. Roligt att det kommer fler sådana butiker.
I Tallinn har Edgar Savisaar föreslagit att man ska ta ut en högre moms i staden. Handlarna menar at de inte kan höja priserna, så de måste ta inbetalningen för de extra momsen av sin egen moms. De undrar hur de ska klara det eftersom de redan har svårigheter att få det hela att gå ihop, de har i vissa fall till och med minusresultat. Skulle extramomsen klubbas så kommer vi antagligen få se hur stora affärscentra läggs precis utanför stadsgränsen, och så blir turisterna bussade dit. Typ.
Tallinns borgmästare, Edgar Savisaar.
Jag har nämnt Edgar Savisaar tidigare, och nu ska jag presentera honom lite mer.
Han är född 1951 i Harku.1973 avlade han examen vid Tatu Universitet i historia. Under åren 1980 till 1988 arbetade han med ekonomiska frågor inom ledningen i Sovjet-Estland. 1989 blev han vice ordförande i ministerrådet och ordförande i kommittén för statsplanering. Han blev ordförande för Centerpartiet och 1990 utsågs han till ekonomiminister. När Estland i augusti 1991 blev ett fritt land blev han dess första premiärminister. Den 29 januari 1992 blev hans regering tvingad att avgå p.g.a. dåliga finanser och andra problem.
Därefter blev han vice talman i parlamentet fram till 1995 och under 7 månader 1995 var han minister för inrikes affärer. När han anklagades för att spela in andra politikers privata samtal fick hela regeringen gå. Hans skuld i de hela blev aldrig bevisad men han meddelade att han skulle sluta med politiken. (Enligt en alltid säker källa fick hans dåvarande sambo, senare hustru och ännu senare exhustru gå i fängelse istället.)
Han slutade inte med politik. 1996 utsågs han till chef för Tallinn stads fullmäktige, och blev åter ledare för Centerpartiet, men det var inte alla som ville ha honom tillbaka. Partiet splittrades. Några gick över till Utvecklingspartiet. Sedan var han borgmästare i Tallinn 2001 – 14 oktober 2004. 11 april 2005 blev han minister igen i en koalitionsregering med Andrus Ansip som statsminister.
I Estland är det parlamentet som utser president och 2006 tog det lite längre tid än vanligt. Savisaar ville ha tillbaka president Rüütel igen, och när det trots allt blev Toomas Hendrik Ilves, då vägrade han att gratulera honom.
Han är nu åter borgmästare i Tallinn.
Savisaar är en omstridd ledare. Vissa väljare fr.a. ryssarna i landet ser honom som en bra ledare för dem, andra anklagas han för nepotism, korruption, intriger och att han är starkt lierad med de ryska ledarna. Han samarbetar med Putins parti, men deras överenskommelser är inte offentliga. När han var i Moskva sa han att det är den "ryska historien" som är den sanna, men när han kom tillbaka till Tallinn sa han att de missfäörstått honom. Någon riktig klarhet har vi inte fått. Han sägs använda Machiavellis politik och försöka nå hans mål (Stalin är ett exempel på en annan politiker som verkar ha lusläst Machiavelli). T.ex. att spela in andra politiker.
Ni minns Bronsnatten. När esterna tog sig friheten att flytta en staty i Tallinn till krigskyrkogården. Då förkastade Savisaar beslutet. Han menade att man provocerade den ryska minoriteten vilket har gjort att alltfler misstror honom. Tidningen Postimees gjorde en undersökning. Av 10 000 ansåg 87,4 % att Savisaar orsakar konflikter, bara 3,9 % gillade honom.