Nov. 1, 2010 Kanske ska man göra så, se till att det aldrig glöms vad som hänt i landet.

I dag har det varit en präktig dimma. Eller ska man kanske säga, att molnen gick ända ner till marken. Vi tog en tur till Rakvere i dag trots dimman. Vi hade fått tid hos vår hårfrisör. En ung duktig kvinna som gärna vill prata under tiden hon arbetar.
Det började med att hon sa att "det vore hemskt om ryssarna kommer tillbaka". Då menar hon inte alla ryska turister som blir kunder hos henne. "Först gör de livet oerhört svårt för varandra, men varför måste de komma hit och förstöra för oss också?"

Och då minn jag hur man resonerade i Sverige när jag försökte berätta hur illa det var i Estland under sovjettiden. "Det var väl inget, ryssarna har ju också lidit." Ja, det har de. De har också haft det fruktansvärt, men varför måste det betyda att andra folk så självklart också måste lida?

Är det någon världslig rättvisa att alla ska ha det lika djävligt? Utom vi förstås.

Vi fortsatte prata, och de visade sig att vår frisör, trots att hon bor i Rakvere sedan hon var liten ändå aldrig har hört talas om helgonet Sergei av Rakvere som ligger i sin kista i den ortodoxa kyrkan i staden. Han som inte förmultnade när han begravdes direkt i jorden, och efter att man begravt om honom i en kista och tog upp den igen efter över trettio år, hade varken han eller kistan förmultnat. Hon tyckte det var intressant att höra. Annars har hon en mycket historieintresserad morfar, så hon vet mycket annat istället.

Så är det här. Och nästan varje dag kan man se eller höra ett program om Estlands historia. Kanske ska man göra så, se till att det aldrig glöms vad som hänt i landet. Kanske ska man göra så för att behålla sin egenart. Jag tror att det skapar en trygghet och en säkerhet när man vet vem man är. Dessutom ärver man mer än man tror. En forskning som omtalades i dag berättade att små barn, bara några dagar gamla, skiljer sitt beteende när de får se samma bild. De fick se en bild på en leende kvinna och en på en allvarlig, de flesta log mot den leende kvinnan.

Frisören berättade också att Aqva Spa, där hon arbetar, har blivit så populärt att de måste bygga ut. Hotellrummen räcker inte till. Det är framför allt finska och ryska turister som kommer. Spa har köpt granntomten och ska göra en tillbyggnad. Det är en mycket positiv nyhet. Nu har det verkligen vänt i ekonomin.



Interiör från Aqva Hotel & Spa, Rakvere.




Där finns Bastu, Fitnesscenter, Spa & Hälsocenter, Massage, Lekplats, Jacuzzi, Turkiskt bad/ångbad, Inomhuspool, Utomhuspool och så hotellavdelning, frisör, manikyr, pedikyr och restaurang och café. Ärligt talat! Det är ett härligt ställe, och finnarna väljer att komma hit för att det är en intressant miljö och för att "allt" finns i närheten.

Trackback
RSS 2.0