Nov. 11, 2010 Hörde ni i radio i dag att Estlands finansminister anses vara Europas bästa enligt Financial Times.

Jag hade fel. Mai Madison i Australien skrev inte om frihetstiden. Hennes berättelse handlade i huvudsak om tiden i Geislingen, det flyktingläger hon bodde i under ca 5 år. Hon har som vuxen arbetat som psykiater i Australien, och framför allt ägnat sig åt den stora betydelsen de första sju åren i en människas liv har. Hon anser att åren i Geislingen var de lyckligaste i hennes liv, och försöker minnas vad hon upplevde där. Det var morfar, mamma och hon som flydde tillsammans. Hennes pappa var i "tryggt" förvar i Sibirien. Han var nämligen tysk soldat. Morfar föddes i Estland under tsartiden. Han hade fjorton syskon. De var två som blev trettio år, då dog hans bror. Själv blev han åttioåtta. Att barnen dog berodde framför allt på den dåliga sjukvården och brist på mediciner i tsarens Estland.

Hörde ni i radio i dag att Estlands finansminister anses vara Europas bästa enligt Financial Times.



Klipp från Veckans affärer. Publicerad 2009-06-04 kl 07:53:

Jürgen Ligi har utsetts till ny finansminister i Estland. Han har tidigare varit försvarsminister 2005–07 och senare ordförande i den estländska riksdagens finansutskott. Han har gjort sig känd för att förespråka svångrem för statens utgifter.

Premiärminister Andrus Asip leder en minoritetsregering sedan hans och liberala Reformpartiets koalition med landets socialdemokrater sprack. Nu har han stora svårigheter att få igenom ett krispaket. Regeringen vill bland annat sänka de statliga lönerna och minska inbetalningarna till pensionssystemet.

Ansip hoppas att Estland inom ett par år ska kunna klara kraven för att gå över till EU-valutan euro.

Ligi beskrivs som en nära förtrogen till Ansip.

 

Han lyckades! Att Estland går över till Euro den 1.1.11 är ju helt klart.

Nr 4 är Anders Borg:

"Ett fenomen, som försedd med hästsvans utgör en främmande fågel bland sina kollegor, men som ändå åtnjuter respekt". Så lyder, fritt översatt, tidningens omdöme om Sveriges finansminister Anders Borg (M).

 

I tidningen Ôhtuleht läser vi också att en kund kom till banken för att växla de mynt han hade sparat till Euro. Mynten vägde 25 kg och de var värda 4000 EEK.

 

Dessutom ska jag höra mer om hur man i Estland städade landet på en enda dag. Det kommer i programmet Klotet i kväll. Visserligen är det ett litet land, men i alla fall. Jag tror inte vi har städat ens Stockholm på en enda dag.

Trackback
RSS 2.0