Nov. 12, 2010 " historien ska inte skötas av politiker utan av historiker."

Den 1 november kom han, den ryske ambassadören till Tallinn. Nu har han låtit sig intervjuas och menar att historien ska inte skötas av politiker utan av historiker. Estland och Ryssland kommer aldrig komma överens om historien. De som är skyldiga till allt det som hände i Estland under ockupationen är inte det Ryssland utan Stalin och hans medhjälpare.

Har jag berättat om varför Putin tycker så illa om ester? Det var så här:
Putins pappa var i Estland som soldat i den röda armén när de retirerade 1941. De brände och dödade allt de kom åt. Vid ett tillfälle kom soldat Putin bort från sina kamrater och räddade sig in i en estnisk bondgård. Han sökte skydd. Han förstod aldrig varför bondmoran istället för att hjälpa honom skyndade sig till "fienden" och berättade att Putin fanns i hans hus. Det var ett stort förräderi anser den nuvarande premiärministern. (Hur skulle han själv ha reagerat om de som dödade och brände hans vännr och folk sökte skydd i hans hus?)

Kvällens nyheter i TV.

Arbetslösa i Narva smygarbetar i Ryssland. Det väntas en ännu större arbetslöshet i Narva om Borås Textil som gått i konkurs inte lyckas hitta en investeare till Kreenholms Fabrik i staden och verksamheten därmed läggs ner.

De skyldiga till "kapningen" av fartyget i Östersjön har nu fått sina straff i en rysk domstol. Det blev långa fängelsestraff.

Det tyska marinfartyget Bremen övar just nu inför sitt kommande abete att stoppa de somaliska piraterna. Med bland besättningen på fartyget är tio estniska soldater.

I Moskva hålls en mässa för studenter. Tartu Universitet fanns med bland utställarna, och de ryska studenterna visade ett klart intresse för staden.

I Saku Suurhall utanför Talinn pågår just en stor handarbetsmässa. All sorts handaslöjd. Jag vill dit!



Och när jag tittade på hallens hemsida såg jag att Roxette ska spela där den 18 mars 2011.

Mera nyheter:
I Paldiski finns ett, bara ett ,kulturhus. Det är ett museum för Amandus Adamson,(1855-1929) skulptören och målaren. Det är ett gammalt vackert nyrenoverat trähus som plundrades helt under de ryska tiden, men har alltså återskapats nu. Han uppskattades även i Ryssland.



Amandus Adamson 1914.


Hans hem före restaureringen.


Rossalka.
Den kanske mest kända statyn han gjort.
Den Är till minne av ett förlist fartyg i Finska Viken.
Numera "måste" alla Tallinns ryska brudpar fotograferas här.
Trackback
RSS 2.0