Nov. 14, 2010 Fotografier från Estlands svenskbygder

Jag önskar att jag har ord att beskriva den fantastiska naturen vi mötte när vi steg ut ur Teatercaféet i Rakvere i går. Det var eftermiddag. Vi gick ut på gården framför teatern och såg solen lysa på några av träden, så att de såg ut som diamanter bredvid de svarta, mörka träden bredvid. Grenarna avtecknade sig på dem så detaljrikt och skarpt mot den mörka himlen bakom. Det var som en teaterscen. När vi sedan hade kommit halvvägs hem hade vi mörka dramatiska moln i en ring runt oss. Ovanför sken solen. Molnen var tjocka, fyllda och mörka. Det var en filmscen.

I Aktuaalne Kaamera i kväll berättades att Mona Sahlin har avgått, och ny partiledare ska väljas i mars. (Vi visste det redan,. men det var roligt att se det i estnisk TV.)

I Estland kan man kandidera till riksdagen som ensam kandidat utan parti. Man är üksikandidaat. "Ensamkandidat".

Kreml ändrar taktik. För att få en fot in i EU har man beslutat att skapa vänliga kontakter med de baltiska länderna. Det ska bli intressant att se vad det betyder.

Estlandssvenskarna har lagt upp bilder på Internet för att bevara sin historia. Adressen:http://www.rnhf.se/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=89
 
Fotografier från Estlands svenskbygder är en ovärderlig dokumentation av livet där under den svenska tidens sista decennier. De är till stor del samlade i enskilda personers fotoalbum. Kulturföreningen Svenska Odlingens Vänner SOV insåg redan på 1960-talet att det var stor risk för att denna kulturella skatt skulle gå förlorad om den inte samlades in och dokumenterades och lagrades i SOV:s arkiv. Man vädjade därför till medlemmarna att de skulle lämna in sina fotoalbum för avfotografering. Det var många som hörsammade detta och under årens lopp har arkivet fått in och fotograferat av nästan 7 000 bilder.

Det är massor av bilder med tradition, och jag började att gå igenom bilderna från Runö. Här är en som jag fastnade för:



Runö Kristian och Magdalena, Mickos (Öman) klara med potatiskupning i Austrenge
Foto ca 1940

Och den här från Rågö:


Rågö, bröllops-skåraföljk hade vita dukar.

(En liten kommentar. Om du skriver Eslandssvenskar i texten får du felstavning på ordet och det föreslås istället Finlandssvenskar.)
Trackback
RSS 2.0