Nov. 15, 2010 Gränsförhandlingarna mellan Estland och Ryssland är inte klara.

Inte blir det av att göra något när det blåser så. Det blir att sitta framför brasan hela dagarna och sticka eller äta, höra på radio eller se på TV. Nu måste vi rycka upp oss! Konstigt nog har det varit värmerekord i Tartu i dag. +11 grader.

Jag sa något för några veckor sedan om att det var överdrag i budgeten inom kulturen. I dag har kulturminister Jänes sparkat chefen för ERSO (estniska symfoniorkestern) Andres Siitan. Problemen har funnits i många år, men nu gjorde ministern något radikalt. Det antyddes att problemet var att ministern och Siitan inte går ihop. Kanske något i kemin dem emellan som krånglar. Symfoniorkesterns chefsdirigent Neemi Järvi, numera bosatt i USA, anser att det är kriminellt att sparka Siitan.

Gränsförhandlingarna mellan Estland och Ryssland är inte klara. När Estland och Ryssland skrev under fredsfördraget i Tartu 1920 tillhörde Petserimaa Estland. När Estland ockuperades ändrade Stalin kartan, och någon rättelse har aldrig gjorts. I Petserimaa ligger den gamla staden Irboska, där ryska historiker nu menar att ryska historiska minnen finns. Nu förbereder ryssarna firandet av 1150-årsjubileum. "Här börjar ryssarnas ärorika historia!" sa historikern.

"Om ryssarna lägger upp det på det här viset, då kan esterna sluta hoppas på att få tillbaka området" förklarades på TV.

Min kurskamrat Maria Gerdås skriver på sin hemsida om staden:

Irboska (estn.) eller Izborsk (ry) är en liten ort som ligger tre mil väster om Pskov. Första gången platsen nämns är i Nestorskrönikan i legenden  om varjagerna och de tre varjagbröderna, Rurik, Sineus och Truvor.
Fästningen byggdes på 600-700-talet.
När krigstekniken utvecklades blev borgen för liten och framför allt avståndet till höjden på andra sidan stupet för kort. Därför övergavs borgen.
Enligt traditionen är brodern Truvor begravd där det s.k. Truvor-korset är rest. Stenen bredvid har runliknande inskrifter, som ännu ingen kunnat tolka.

På Tartu Universitets hemsida hittar jag en bild av borgen:
http://hdl.handle.net/10062/10366





Korset i Irboska.


Trackback
RSS 2.0