Nov. 2, 2010 Judiska fondens tack för den första kulturautonomin i världen för judarna.


Detta är det tack Estland fick under frihetstiden från den internationella judiska fonden som tack för den första kulturautonomin i världen för judarna. Sedan kom tyskarna och dödade judar i ett läger i Estland och därmed blev Estland för alltid klassat som fascistiskt. Konstiga äro vår Herres vägar.

I dagens Aktuaalne Kaamera såg vi att det var spännande i dag. På alla Helgons dag kom det en last med 12 miljarder Euro till staden. Tartu Maantee och andra stor gator var avstängda för all trafik. Polishelikoptrar svävade över staden. Och massor av polisbilar cirkulerade runt pengarna. Bank och polis är mycket nöjda med resultatet. Det var "väga, väga hästi" (mycket, mycket bra). Roligt. Nu närmar sig den stora förändringen att landet går över till Euron. Varje kväll visas information i TV.

Ett annat stort inslag handlade om en skandalös skolväg i Laulamaa. Det är en byväg som blivit transitväg. Bilarna kör 90 km/tim. Det finns ingen belysning. Skolbussen stannar så att barnen måste gå över gatan i bäckmörker. Det såg väldigt otäckt ut. Någon förändring kommer inte förrän 2013.

Sofi Oksanen vann ett stort litteraturpris Prix Femina i Frankrike för boken Utrensning..

I dag utdelades priser till årets mormor/farmor och årets morfar/farfar. Ilvi Roostar från Tartu och Tõnis Ülemaanee mottog blommor ur fru Evelin Ilves hand.


Detta är ett verk av Vilen Künnapu som ska fungera som ett gemensamt religiöst monument där religiösa från alla konfessioner ska kunna mötas.
Trackback
RSS 2.0