Nov. 29, 2010 rekordvinst på Loto.

Det är mycket snö i Estland nu. Snörekordet som hållit sig i 65 år är slaget med 3 cm. Dessutom är det slut på snöskovlar. Halvdåliga snöspadar kan man hitta i affärerna om man har tur.

Det är rekordvinst på Loto. 3,9 miljoner kroon kan man vinna. Det var nog länge sedan någon fick högsta vinsten nu, det har bara blivit mer och mer så långt tillbaka vi minns (några månader kanske).

Inför valet till Riigikogu talade president Ilves. Det är ett litet land vi lever i, sa han. Vi måste ta vårt ansvar allihop för detta lilla land. Vi förväntar att de som nu ska väljas in i Riigikogu är hederliga människor med ansvarskänsla. Vi förväntar oss också att alla tar valen på allvar. En professor från Tartu Ülikool menade att valet ska spegla estnisk kultur. Men alla ska vi känna framtidstro.

För första gången i Ryssland talar man nu om att det var Stalin som gav order om slakten i Katyn i Polen. Det var massmordet i skogarna vid Katyn i april-maj 1940. Ordern är signerad av Stalin och Politbyrån den 5 mars 1940. Antalet offer är beräknat till ca 22 000 människor. Somliga var officerare andra professorer, polisofficerare mm mm.
"Varför har detta inte erkänts tidigare frågade den estniske reportern en rysk professor. "Det är inte många som forskar om detta." blev svaret.
Det känns dock som om något är på gång. Det sker då och då små förändringar i Ryssland just nu.

I ett inslag om Lettland fick vi veta, att det är svårt att hitta någon ung människa i Lettland som inte talar lettiska. Det är intressant. Så långt har man inte kommit i Estland ännu.

Flera ester köper upp mark i Finland för att bygga hyreshus. Man räknar med att allt fler finnar kommer flytta till städerna, och esterna kan konkurrera om priser. Esterna öppnar dotterbolag i Finland och anställer landsmän till estniska löner eller så sker tillverkningen i Estland och varorna skeppas över till Finland. Så länge lönerna är låga i Estland kan detta fungera.


I Pärnu har ett nytt konstmuseum öppnat. Där finns ingen värme! I dag var det +4 grader i lokalerna.

I våra trakter ska det vara - 18 grader i natt, och - 9 grader på dagen i morgon. Det låter riktigt kallt tycker jag.

Trackback
RSS 2.0