Nov. 9, 2010 De flesta ester led mycket av mobbning i armén, och några kom hem i kista

Vi tog en tur in till Rakvere i dag. Vädret var inget vidare, det blåste kallt och snöade. Men inte som hemma i Sverige. Jag fick ett telefonsamtal hemifrån Sverige. De hade elavbrott  och affärer och kontor i vårt centrum hade stängt! Det har aldrig hänt förut. Kanske är det skönt att vi är här i Estland istället. Vädret ska vara dåligt hela veckan men inte så dåligt som det var i Stockholmsområdet i dag, tack och lov.

Vi åt på Turo Platz vid Rakvere Centrum. "Tänk här sitter vi mitt i stan bland folkvimlet. Det är skillnad på landet det." sa vi och tittade på det fåtal människor som passerade förbi. Nej, inte var det något vimmel inte. Annars är det roligt med alla som känner igen oss. De är så vänliga och trevliga och hjälper oss med alla våra frågor.

 

Sen åkte vi hem igen. Till mörkret och sköna tystnaden på landet.

 

Men vi har det inte som de som bor på öarna i Västerhavet. Partiet Keskkerakond (ordf. Savisaar) har lagt ett förslag att göra resorna och frakterna billigare för dem på Saaremaa och Hiiumaa för att de ska få lika konkurens som fastlandsboende och företag på fastlandet. Partierna IRL och Republica Liit (statsministerns parti) tycker inte förslaget är bra eftersom det utesluter de mindre öarna. "Alla eller ingen!" säger de. Det berättade Aktuaalne Kaamera i kväll.

 

IRL har också gjort en stor undersökning om vad folk egentligen tycker om dagens politik, men en politisk debattör menar att frågorna inte var seriösa, "de var mer PR för partiet." (Känner vi igen det från Sverige?)

 

Överbefälhavaren Ants Laaneots  som var deporterad till Sibirien när han var barn talade om när han gjorde militärtjänst i (den sovjetiska) armén, och vägrade låta sig mobbas. —De flesta ester led mycket av mobbning i armén, och några kom hem i kista som inte fick öppnas , för att ingen skulle kunna se vad de dött av.–  Officerare imponerades av hans styrka att motstå mobbning, därför erbjöds han vidareutbildning där. Han accepterade. "Jobb som jobb." Sedan har vi lärt oss att han var tvungen att omutbilda sig i Natos regi för att lära sig västerländsk kultur och uppföra sig humant mot soldaterna.

 

Det var också ett inslag om Ryssland i AK. Det handlade om alla journalister som får stryk eller dödas i landet. Förra året var det 59 journalister som blev nedslagna. Ingen undersökning görs för att hitta de skyldiga. "Det är ett systemfel i Ryssland." sa en rysk politisk debattör. Här gäller "Sitt ner och håll käften!" I dag var det en man som blivit mördad för att han arbetat för att rädda en känslig skog där bl.a. Putin och Moskvas förre borgmästare vill ha en väg. Medvedev har förklarat att nu måste man hitta mördarna.

 

Medvedev talade också om att även Ryssland måste förändras. Kanske ska man diskutera om man inte ska sluta med visumtvånget till landet. Det sulle uppskattas av setukeserna som har fått sitt område delat. Under Estlands frihetstid tillhörde även Petseriområdet Estland. Det var Stalin som ändrade kartan efter 1944. Nu kan de inte besöka sina anhörigas gravar om de finns på andra sidan gränsen. En man från Värskaområdet i sydöstra Estland berättade att han tre gånger gjort resan till konsulatet i Tartu, men det var stängt. Han fick inget visum, och kunde alltså inte tända ett ljus på föräldragraven på Alla Helgons dag.

De enda som har verklig nytta av visumtvånget mellan länderna ar de som säljer sprit och cigaretter i Estland som de importerat från Ryssland. Och så de ryska gränsvakterna i Narva förstås, som inte släpper igenom folk i normal tid utan en rejäl muta.

 

 

Trackback
RSS 2.0