Okt. 19, 2010 Estland är en spännande blandning av medeltidsanor och högteknologiska landvinningar.

I dag ska jag bara skriva ett utdrag ur boken "Estland, Lettland och Litauen" Första klass reseguider, en Dorley Kindersleybok, 2009.

Estland är en spännande blandning av medeltidsanor och högteknologiska landvinningar. Landet har återuppbyggt sig själv efter Sovjetunionens fall och anpassat sig till den moderna tidens krav; samtidigt som man bevarat sin kulturella särart. Det rika utbudet av gammal arkitektur, vacker natur och levande kultur bidrar till att göra intryck på den växande skaran besökare.

Estlands stormiga historia förklaras av de geografiska läget, mitt emellan Öst- Och Västeuropa. Med Ryssland som dominerar den östra gränsen. Skandinavien i norr och väster och de två andra baltiska länderna i söder, har Estland betraktats som en värdefull strategisk tillgång bland regionens makthavare genom århundradena.
När Estland återfick sin självständighet från Sovjetunionen 1991 var landet kraftigt misskött. Under den långa och mödosamma vägen mot medlemskap i Nato och EU på 1990-talet hölls Estland ofta fram av de östeuropeiska länderna som bevis för att det går att snabbt modernisera ett land, samtidigt som man värnar om det nationella kulturarvet och förbättrar levnadsvillkoren. Estland är känt för sina tekniska framsteg. Landet har nästan fullt utbyggd trådlös bredbandsaccess och är ett av de mobiltätaste länderna i världen. Även om landsbygden fortfarande ligger efter städerna när det gäller nivån på levnadsstandarden, har Estland vuxit till ett stort resmål. Skogarna och våtmarkerna, de natursköna öarna och traditionella byarna är lika fängslande som den pulserande huvudstaden Tallinn, med sin medeltida stadskärna.


Och några citat ur den därpå följande texten: Över lag är esterna mer påverkade av den skandinaviska kulturen än av de baltiska grannländernas kultur. ... När Sovjetunionen drog sig tillbaka stannade en ansenlig ryskspråkig minoritet kvar i Estland, vilket har lett till en del skärmytslingar med Ryssland under årens lopp. Numera uppstår det sällan konflikter mellan ester och ryssar.

Ekonomi
De olika regeringarna som har avlöst varandra har varit anmärkningsvärt samstämmiga i arbetet med att omvandla ekonomin till ett framgångsrikt, konkurrenskraftigt och flexibelt  företag. ... Turismen har hjälpt till att förvandla Estland från dyster före detta sovjetrepublik till blomstrande nation.

Det är vackra ord som bekräftar det jag velat förmedla om Estland. Det är ett land som rest sig och tagit tillbaka sin identitet. Jag hoppas det alltid ska förbli Estland.

Det finns stämningsfulla och spännande bilder att visa från Estland. Jag har här valt ut två.

Den första är från Lahemaa nationalpark:



Den andra från Altja fiskeby:

Trackback
RSS 2.0