Okt. 22, 2010 Reseguiden om Estland, Lettland och Litauen

Jag läser igenom reseguiden om Estland, Lettland och Litauen som givits ut av Första klass reseguider.

Den som inte redan kan Estlands historia (jag läser fr.a. om Estland) kan bli förvirrad. Självklart är det svårt att få plats med så mycket fakta på så litet utrymme, men jag måste ändå rätta lite grand.

sid. 31 Författaren börjar med att berätta hur esterna (och de andra) kom till området. Han berättar tvärsäkert att de är indoeuropeiska folk som motade tillbaka de finsk-ugriska folken. Det var dessa som sedan blev de moderna esterna, letterna och litauerna. Intressant. Inom forskningen diskuterar man om esterna kom söderifrån eller från Uralområdet. Numera lutar man mest åt Ural.

sid.34 Peter den store behandlade sina nya erövringar med respekt, precis som svenskarna gjort före honom. Den respekten skulle jag inte vilja mötas av. Efter förlusten i Narva brände och våldtog Peter och hans män folket i Estland. De tog hand om matförråd. Allt för att svenskarna inte skulle klara sig någon längre tid eftersom Peter var rädd att de skulle ta den vägen för att ge sig på Ryssland. Livegenskapen återinfördes. Efter 1921 uppförde de sig på ett liknande sätt.

Judisk historia sid 36.



Förintelsemonumentet i Paneriai, Polen... ett minnesmärke över de 70 000 judar som mördades här under den nazistiska ockupationen (1941-1944). I Lettland mördades 66 000 judar, medan Estland, med 4300 judar före kriget kallades "judefritt"*. Vad menar författaren? I Estland levde de 4 300 judarna i autonomi; många av dem följde med de sovjetiska trupperna 1941, endast ca 900 blev kvar. Den tyske makthavaren i Estland, Alfred Rosenberg, ville imponera på Hitler. Han såg till att de 900 och andra judar som forslats in i läger förintades, och proklamerade sedan Estland som "judenfrei". Detta har ester fått sig påräknat som en fruktansvärt judefientlig stat. I själva verket var det många judar som bosatte sig i Estland under Sovjettiden. Det var lugnast för dem här.

sid 38  I början av 1920-talet lyckades Estland och Lettland hålla fienderna på avstånd och få dem att erkänna gränserna. I själva verket besegrade esterna Röda armén först i svåra strider, och sedan i gemensam kamp med letterna besegrade de tyskarna i lika svåra slag. Många av soldaterna på estnisk sida var unga skolpojkar. Ants pappa var t.ex. 16 år när han gav sig ut i kriget.

sid 39  1944.. I väntan på att tyskarna skulle återvända flydde många balter till Sverige och Tyskland. Esterna hade fått fullständigt klart för sig, att de inte skulle få tillbaka sin frihet med hjälp av tyskarna. Man hoppades mer på USA eftersom president Roosevelt hade försäkrat att alla länder som förlorat sin frihet skulle återfå den efter kriget.

sid 52  ... Den mest framstående av dessa. Konstantin Päts, som genomförde en kupp i februari 1934 och upplöste parlamentet, men började återinföra demokratiska institutionerna 1938. Det är helt rätt, men kanske man ska säga ändå, att det var för att rädda demokratin han gjorde det.

Längre ner på sid 52  Ryssarna lät avrätta flera framstående ester (1940), däribland Päts... Det hade nog varit mer humant om de gjort det. Istället satte de honom i ett sinnessjukhus i Sibirien. Han levde ända till 1956 i den fruktansvärda miljön sådana sjukhus hade.



Presidenterna Svinhufvud och Päts 1936 i Narva.



Naturligtvis får man inte med ett lands hela historia i en liten reseguide som dessutom innehåller guide till TRE länder, men jag måste få påpeka riktiga felaktigheter.
 
*judefritt. Ja, Estland proklamerades som det första "Judefria" landet. Alla kvarvarande judar (ca 950-1.000) hade då mördats av nazisterna. 
Trackback
RSS 2.0