Okt. 6, 2010 De ryssar som talar estniska är helt jämförbara med esterna.

Läste ni dagens "Brännpunkt" i SvD om vår politiska korrekthet? Jag hoppas den kan vara en början till förändring i Sverige. Som ni förstår anser jag att det är viktigt att vi kan säga även det som är kontroversiellt och bemöta det på ett riktigt sätt utan att betraktas som idioter. Hade vi bara fråga esterna...
Dessutom tror jag, att det är viktigt att anmärka på det som är fel och inte bara för att anmärka. Jag hörde en intervju med en (SD)-man, som sa apropå att någon annan från (SD) hade uttalat sig föraktfullt om muslimer, att det "var inte alls bra, men det fanns lite sanning i uttalandet. T.ex. att Muhammed gifte sig med en minderårig flicka" (ungefär så), och journalistens reaktion var att upprört säga att den intervjuade inte var värdig sitt förtroendeuppdrag. Enligt historien gifte sig Muhammed med en mycket ung flicka, så det vore bättre att kritisera (SD)-uttalanden som verkligen är upprörande.
...

I Postimees läser vi i dag om förslaget om hur man diskuterar att undervisningsspråket ska vara estniska även i de ryska skolorna:
En rysk lärare i samhällskunskap och historia i Tallinn, Dmitri Rõbakov,  menar att övergången till estniska för de ryska gymnasierna borde ske snabbare än planerat. Han menar också att det borde ha skett mycket tidigare.
Ryska museets chef Sergei Ivanov är däremot inte helt förtjust . Han menar att skolorna bör bli tvåspråkiga, vilket inte finns med i förslaget.
Direktorn i statskunskap vid Tallinns Universitet, Leif Kalev, berättar att vid en undersökning säger 84 % av de tillfrågade ryssarna att den ryska kulturen inte skadas av införandet av estniska i de ryska skolorna. Det estnisk-ryska samhället är mycket pragmatiskt; de är mest intresserade av att deras barn blir konkurrenskraftiga.
Bronsnatten var en sannskyldig chock. Den fick människor att reflektera över problemen. De tvingades att fundera över sitt förhållande till staten; både ester och ryssar. "Förhållandet människor emellan har varit mycket bättre än Moskva låtsats om", säger Sergei Ivanov.
Man säger allmänt att rysktalande människor inte känner sig jämförbara med ester för att de inte får tjänster inom det offentliga, men anledningen är att de inte talar estniska. De ryssar som talar estniska är helt jämförbara med esterna.
Slutligen är de människor som vägrar att integreras sådana som från början vägrade att acceptera den estniska staten. De kan inte integreras eftersom de fortfarande drömmer om Sovjetunionen; men de blir färre och färre, säger Leif Kalev.
Dimitri Rõbakov menar att vissa människor har själva valt isoleringen.


I Moskva finns ett monument av Peter den store som är 98 meter högt! Moskva vill inte ha det längre; de har vänt sig till Petersburg för att höra om de kan ta emot verket. Valentina Matvienko, guvernör i Petersburg, säger att för en sådan jättestaty finns verkligen ingen plats.  Moskvaparlamentets planeringskommissions ordförande Michhail Moskvin-Tarhanov menar att det kommer att kosta ca 1 miljard rubler att flytta den.
Frågan om flytten togs upp efter att Jurij Luzkovs fick sparken som Moskvas borgmästare. Huvudstadens ledare började genast därefter diskutera många av hans beslut som inte var populära, och vad som ska ske med dem. Vikarierande borgmästaren Vladimir Ressin tyckte att Peter den förste ska flyttas.


Jättemonumentet av Peter den store.


Aktuaalne Kaamera:

Ukrainas premiärminister är på besök i Estland. Han är barnbarn till Estlands Jaan Poska. Just den general Poska som skrev under fredsavtalet i Tartu 1920 mellan Estland och Sovjetunionen. Poska är dessutom född i ett mycket speciellt hus i Laius, en ort från vilken Sverige styrdes vintern 1700 - 1701. 
200 estniska företag finns i Ukraina i dag. Estniska arbetsgivareföreningen har skrivit avtal med motsvarande förening i Ukraina. De har också skrivit ett samarbetsavtal med Ryssland i Moskva.

President Ilves är i Kabul. Hamid Karzai tackade E för den ovärderliga insatsen i Afghanistan med soldater och bistånd
Ilves träffade också David Petraeus där.


Presidenten med värd.
Det är inte många ord man förstår på ungerska, men vid en intervju med en man som råkat ut för den stora översvämningskatastrofen där sa han: "perse". Då förstod jag. Det heter likadant på estniska, och han sa ungefär Skit eller Djävlar.

Nordstream har gjort en engångsutbetalning till de estniska fiskarna, för att de under den period när de stora rören läggs ut i fiskevattnen inte kan fiska.

Samma problem i Estland som i Sverige: en man har fällts för mutor. Han arbetar i den estniska bilprovningen.


När Estland blev fritt fick alla lägenhetsinnehavare, som inte bodde i privata hus, sina lägenheter. Nu har det uppstått ett mycket allvarligt problem. Några hade inte råd att betala elräkningen förra kalla vintern. Husen är inte isolerade ordentligt; de byggdes under sovjettiden, och då ansågs det inte viktigt eftersom värmen inte kostade något. Nu har bolagen beslutat att inte leverera värme till de hus där det finns obetalda räkningar. I det hus vi fick se pågår nu ett intensiv försök att bilda en "bostadsrättsförening" för att kunna göra något åt saken. Det är mycket tragiskt för den gamla sjuka kvinnan i deras hus, som absolut inte kan betala den höga avgiften. Jag hoppas det ordnar sig.



Trackback
RSS 2.0