Sept. 25, 2010 2/3 av östslaverna i Estland är icke-demokrater.

I dagens Postimees kan vi läsa om en undersökning som gjorts av Rein Toomla, politolog, på beställning av estniska staten.

Under åren  2005 t.o.m. 2010 har östslaverna, ryssarna, vitryssarna och ukrainarna i Estland blivit mer fientligt inställda till demokrati. Det är det mest iögonenfallande resultatet. Under de fem åren har esterna i princip inte ändrat sina åsikter om demokratin. Undersökningen visar att ca 2/3 av östslaverna är icke-demokrater. (de vill ha Putins form av demokrati) Naturligtvis har Bronsnatten 2007 spelat roll, Tallinn lydde inte Moskva. Bakom missnöjet finns naturligtvis också arbetslöshet beroende på bristande skolgång. därav följande lägre inkomster och självförakt.
Om man ser på östslaver med respektive utan medborgarskap. Då är de med medborgarskap mer tillfreds med demokratin än de utan medborgarskap. De östslaver som föraktar demokratin mest är ca 20 % av samtliga och är sannolikt fd KGB-anställda,lägervakter osv. Utfrågningen gjordes med ester och här boende ryssar, ukrainare och vitryssar.

Tusentals storkar finns på stränderna i Västerhavet. De samlar ihop sig inför resan söderut.
I Rakvere talar man om att avlöna kyrkogårdsvakter. Människor av annan bakgrund förstör gravarna.
I Rakvere museum visas konst av Richard Sagrits. Många fina akter; besök rekommenderas skriver Virumaa Teataja.
General Laidoners staty i Viljandi har blivit av med sitt svärd. Det skall nu ersättas.



General Laidoner.


Björnar har siktats på landsbygden.

Lauri Linnamäe, rekommenderar en resa till trakterna runt Bajkalsjön. Ett fantastiskt naturskyddat område. Landskapet är bergigt. Man kan ta tåget på resan, som går runt sjön och där finns mycket att upptäcka. Bland annat har en isbastu byggts i trakten. Den håller 105-110 grader. (frågainte mig varför isen inte smälter) Den har bara en avdelning, så alla badar samtidigt. Efter bastun doppar man sig i Bajkalsjön.  Dock visas inga Gulagläger.



Den vackra naturen. Försäljare står vid varje station och säljer.




Isbastun.
Trackback
RSS 2.0