Sept. 5, 2010 I Mahtra var det ett bondeuppror i juni 1858 mot de balttyska herrarna.

Felix tittade in. Han fyllde 21 för en dryg månad sedan. Han jobbar inom kommunen, och på hans avdelning är de fem - sex stycken och alla har rötter i andra länder. En i Finland, två i det gamla Jugoslavien, Felix i Estland och sedan minns jag inte säkert. Men det roliga är, att de pratar mycket om de här länderna. Sverige är ju inte särskilt spännande, eftersom alla bor här och flera är födda här. Det roliga är skillnaderna. Till exempel att jämföra estniska och finska ord och deras betydelse. Precis så här ska det ju vara. Eller hur?
Han känner en sådan självklarhet med Estland, och tycker det är synd om dem som har rötter i andra länder och aldrig besöker dem. Själv känner han sig hemma i vårt hus där och i Hannos bondgård. Han tyckte det var jätteroligt att visa Rick, sin kompis, alltihop och åka in till Rakvere, sitta och äta på olika restauranger. I "hans" Estland.

Det har stormat i Estland igen, men den här gången i Tallinn och trakten däromkring i Harjumaa. Det ser precis likadant ut på bilderna därifrån, som det gjorde när det stormade hos oss. Grenar, trädtoppar överallt. I hamnarna har småbåtar sjunkit.

Alldeles i närheten av Mahtra Gårdsmuseum, Mahtra Talumuuseum, planerar man ett annat museum. Ett museum för den balt-tyska kulturen. I och för sig vore det intressant med ett sådant museum, men i Mahtra vill man inte ha det, säger folket där. I Mahtra var det ett bondeuppror i juni 1858 mot de balttyska herrarna.

Trackback
RSS 2.0