April 18, 2011. Ester i USA för att lära amerikanarna.

Solen bara skiner. I södra Estland står naturen i full blom. Detta lilla land skiftar verkligen i natur. Här är det bara litet gräs eller öppen jord, och där blommar det för fullt. Otroligt.

...

Ants läser just en bok om esterna under andra världskriget: Till siste man. Han ropar att jag måste komma och läsa. Förhållanden i estniska Waffen SS skiljer sig så markant från dem i Röda armén. Jag ska berätta med om det senare.
...
I Tallinn är det smutsigt efter vintern. Hela stan är full av små partiklar från vägarna; partiklar som kan bli problem vid astma och kanske kan framkalla andra sjukdomar. Städningen är påbörjad. Alla trottoarer sopas rena, smutsen sopas ner på gatan där det sedan kommer stora vägmaskiner som tar upp allt. För at inte orsaka trafikproblem arbetar man huvudsakligen nattetid. En tallinnbo kommenterade städningen: "På sovjettiden resonerades det så: Det som inte är direkt dödande fick ligga kvar." Han är alltså nöjd.

Det är 20 462 ungdomar som registrerat sig till studentskrivningarna i år. Här fungerar det som det gjorde förr i Sverige. Det enda är att varje student själv registrerar sin avsikt att ta examen.

I USA finns ett stort område med oljeskiffer, som ingen har den absolut säkra kunskapen om hur det ska utvinnas. Ingen, utom esterna. OSEC och Eesti Energia ska arbeta där tillsammans med firman Enefit, som är ett internationellt företag, placerat i Estland och sysslar med oljeskifferutvinning, oljeskifferbaserad elektricitet, distribution och försäljning mm mm. Enefit finns i Finland, Lettland och Litauen och utvecklar skifferoljeindustri i Jordanien
Vi fick se på TV hur en amerikansk tjänsteman tog emot den estniske journalisten med orden: "Välkommen till Estland." Vi fick också höra hur mycket de uppskattar esterna. Ärliga, duktiga och ovanligt tekniskt kunniga var några av omdömena.

I Estland finns arbetslöshet. Man beräknar nu att den är ca 10 %. OECD har tittat på Estlands budget, och berömmer den. Estland är den nyaste medlemmen i organisationen. Det diskuterades i OECD att det är svårt och dyrt att gå i konkurs i Estland. Estniska företagare vill inte gå i konkurs utan kämpar in i det sista tills det inte finns någon möjlighet att rädda företaget. Nu ska det förändras. Det ska inte vara ett oöverstigligt  problem att gå i konkurs. Man ska kunna söka hjälp och till exempel kunna komma överens med fordringsägarna om avbetalningar och ev. avskrivningar av skulderna.


Köpmannen i Venedig sätts upp på Dramateatern i Tallinn.
Regissören Üllar Saaremäe, som har sitt arbete på Rakvere Teater sätter upp Verdis opera Attila. Han tycker att det är annorlunda att regissera operaartister. han är bara van vid "vanliga" skådespelare. Honom brukar vi förutom på scenen se i teatercaféet i Rakvere. Attila sätts upp i Pärnu och i Tallinn. På Birgittafestivalen den 13 augusti kan man se den i klostret i Pirita. (Pirita = Birgitta)

 

Attila själv.
 

Stjärnjournalisten Aarne Rannamäe har just kommit hem från Libanon där han försökt utröna vad som hänt de 7 i gisslan. Han hade inte så mycket att berätta om det i dag, han talade mer om att han själv blivit rånad på hotellrummet.

 
Trackback
RSS 2.0