April 22, 2011. Påskmässa.

Det är långfredag. Snön är bara fläckvis kvar. Fågelsången fyller luften, och vi minns den stora tystnaden i vintras.

Alla kyrkor i Esland har firat påskmässa. Vi såg tåget som gick mellan Tallinns kyrkor. Där deltog prästerna och äörkebiskopen.  Ett korståg med vacker sång.

"Tänk på långfredagens stora betydelse!" manade prästen.



Det här är inbjudan till "Korsvandringen" för stora och små.

Någonstans i Syrien sitter de sju estniska cyklisterna fortfarande fångna. Vi fick se en film från youtube på TV där de vädjar till Libanons president, kungarna av Jordanien och Libanon och Frankrikes president att hjälpa dem så att de blir fria. En est, M Lothman, bedömer att det inte är islamister som tagit dem eftersom det på filmen inte visas några religösa symboler. Det verkar var kriminella förövare. Vad de begär för att släppa esterna vet vi inte.



Bilden som vi såg den i TV med de fysiskt oskadade (?) men psykiskt illa åtgångna esterna.

Numera är filmen borttagen från youtube.

...

Tänk att det går så fort. Det är inte många dagar sedan snötäcket tjockt och tungt låg över landskapet, och nu är det eldningsförbud på allmän plats. På sin egen tomt får man elda. Människor antas använda sunt förnuft. Här där vi bor, är det alltid vått på tomter och åkrar. Här eldas det ute året runt. Man till och med går ifrån elden innan den slocknat. Att elden skulle sprida sig är helt otänkbart!

I Tallinn har det varit fint besök av kineser. De åker och inspekterar böndernas egendomar. De letar after obrukad jord, som de skulle kunna ta över. Estland har gott rykte eftersom de på 20 år lyckats vända en nedåtgående jordbruksutveckling till en framgångssaga.

...

Efter Tjernobylolyckan byggdes en ny stad, Slavutytj, 20 mil från Kiev och 4,5 mil från den förstörda staden Pripjat. Här bor ca 25 000 människor, de flesta av dem som evakuerats från Pripjat efter katastrofen. Det är allrtså en nybyggd stad med hus av hög kvalitet.
Det roliga med det är, tycker vi, att ett kvarter fått namnet Tallinn. Det ligger i närheten av kvarteren Riga och Vilnius.  En lägenhet där kostar ca 3200 euro, bra mycket mer än en normallägenhet i estniska Tallinn. En av restaurangerna heter naturligtvis också Tallinn. Ett gult flerfamilhus är döpt till Tartu Annelinna, som egentligen är en stadsdel i Tartu

Jag höll på att glömma!
Vet ni var det första vinet skapades? Nej, inte Frankrike. Nej, inte Italien. Ja, Georgien. Arkeologerna har hittat spår av vinodling som är 8 000 år gamla just i Georgien. Kanske är det därför det finns 500 olika druvsorter där. När kriget var mellan Ryssland och Georgien beslutade Ryssland att stoppa importen av georgiskt vin. De har slutat med det. Vinet är nog för gott.
Trackback
RSS 2.0