April 24, 2011. Vapsisterna och dagsnyheter.

Det är mycket svårt att få fram material om vapsisterna som känns trovärdigt. Allt är präglat av skribentens egna förutfattade meningar. I Alvin Isbergs bok t.ex. sägs det att de inte hade något politiskt program. Andra kallar dem "bruna" eller fascister, somliga talar om Lapporörelsen i Finland  men ingen kan säga säkert vad de stod för. Ingen som jag har hittat i alla fall. Visst bosatte sig Artur Sirk i Finland när han flydde landet . Men det var helt öppet och enligt Isberg fiick han många besök där från Estland, även Päts skickade representanter till honom i Finland för underhandling.
Andres Kasekamp har skrivit en bok: The radical right in interwar Estonia". Han är född i Toronto 1966 och professor i Tallinn och Tartu. Boken presenteras av Ain Söödor. Citat. ... no one has succeeded in putting together a thoughtful, fair, balanced and accurate account of the actions of President Päts and the rice and the fall of the Veterans´League.Han menar att det är en journalist, Eduard Laaman (1888-1946), som skapat bilden av vapsisterna och för att rättfärdiga presidentens handlande har beskrivit dem "i det mest negativa ljuset". Han menar att Laaman har skapat en myt om dem, som inte kunnat verifieras. Han talar också om Rein Marandi och boken "Must-valge lipu all", och säger att ... largely researched and written while the Sovjet Union still existed and thus he was denied access to Estonian archives and other important sources".
Den boken är utgiven 1991 och Alvin Isbergs kom 1988. Detsamma bör väl gälla om den boken också?
Kasekamp säger också: there is no evidence of contact with the German Nazis, the Veterans could not shake off allegations of affiliation with them."

En orsak till att det inte hittats material som mer exakt presenterar något om deras åsikter är, säger Kasekamp, att ...aware that the government was preparing to outlaw the organization ... destroyed most of its records.
Jag får väl nöja mig med det.
Tills vidare.
Min väninna Õie sa ju att hennes morbror Artur (Sirk) aldrig hade pratat om nazism eller fascism när familjerna träffades.

...



...


Ao Peep 1947-2011
 

En av Estlands stora skådespelare är död. Han debuterade redan vid sju års ålder i en pjäs tillsammans med sin pappa. Hans teater var den gamla Vanemuine i Tartu, men han har också setts på bio. I alla fall i Estland.


EU bekostar en utbildning i egenföretagande. Ja, egentligen är det en snabbkurs om hur man ska undvika alla de fel som andra företagare gjort, och dessutom diskuteras studenternas egna speciella affärsidéer. Det är universitetsstudenter, som har två år kvar på sin ordinarie utbildning som fått den här möjligheten. En ung flicka berättade att hon tänkt sig bli trädgårdsmästare, men med en speciell inriktning som hon var hemlighetsfull med. Hon måste ju komma igång själv innan någon annan knycker hennes idé.

Nu vet jag varför den nya staden i Ukraina, Slavutytj, har kvarter som heter Tallinn. Kvarter och gator är döpta efter orter som arbetarna som rensade Tjernobyl kom ifrån. På den tiden var all män efter militärtjänsten tvungna att alltid vara beredda att ge sig iväg om staten behövde dem. Det var därför det nästan alltid var kvinnor som svarade i telefonen. De kunde säga att han var bortrest eller så. Det var inte frivilligt de for till kärnkraftsolyckan och arbetade för att kanske dö en för tidig död.

När det gäller Gisslan i Syrien eller Libanon tror man nu, att inspelningen vi såg gjordes i början av tillfångatagandet. Kanske är de nu döda. Vi har ju absolut inte hört någon reaktion från de makthavare som de vände sig till, bla.a. Saudi Arabiens och Jordaniens kungar och så Sarkozy.

Esterna är ett av de minst troende folken i Europa, ändå va det mycket firande i dag, påskdagen, som heter Lugna Lördagen här. Vi såg gudstjänster från kyrkor i Estland: den lutherska, den katolska, den ortodoxa-estniska och den ortodoxa-ryska kyrkan. Och så var de massor med annat skoj: marknader, gyckelspel och äggrullning. Kan man festa så gör man det.

 
Trackback
RSS 2.0