April 5, 2011. Bråken fortsätter.


Nu samlas Nashi / Putinjugend framför den estniska ambassaden i Moskva igen. Det gäller åter bronssoldaten.

Den krigskyrkogård där statyn numera står är rensad från gamla träd och uppsnyggad. Dessutom har man satt upp två likadana tavlor, som berättar historiska fakta. Rena fakta. Inget annat.

Skylten och i bakgrunden: Bronssoldaten.

 

Texten.

Som alla kan se är det historiska årtal med förklaringar.
Bl.a. kan vi se att 1950 likviderades alla estniska minnesmärken i landet (av sovjeterna).

Den mening som nu är orsak till de nya misshälligheterna är den sista.

I april år 2007 flyttades från Tönismägi (i centrala Tallinn) monumentet  till åminne av de sovjetiska ockupationsstyrkornas ankomst till Tallinn den 22 september 1944 till krigskyrkogården.

Två tavlor sattes upp, en är förstörd och den andra är nedklottrad och ordet ockupation är helt borta. 

Sekreteraren i den ryska organisationen som kallar sig Estlands antifascistiska kommitté, Andrej Sarenkov, menar att skylten är kränkande för alla ryssar i hela världen. Denna skylt säger att alla vi ryssar i Estland  och våra efterkommande är ockupanter sa Sarenkov till den ryska kanalen i Estland: Pervõi kaanaal. Han trodde  inte att det skulle komma fram i Estland vad han sa.
Men Pervõi kanaal frågade Försvarsministeriet om texten och där konstaterades att det bara är historiska fakta.
Ryska ambassaden i Tallinn har protesterat mot skylten hos Utrikesministeriet.
Lokala sovjetiska veteraner ska samlas och författa en protestskrivelse.
Putinjugend meddelar i Moskva att i Estland i dag i berättas den estniska historien som den sittande regeringen vill ha den. Det är kränkande mot de sovjetsoldater som dog för att rädda Estland från nationalsocialisterna. De kräver att skylten omedelbart tas ned. Bronssoldaten är inget annat är ett heligt minnesmärke för människor som befriade hela den civiliserade världen från det nittonde århundradets värsta skräck, fascismen.
I måndags stod de utanför Estniska ambassaden i Moskva med plakat : Estland! Var finns er hederlighet mot historien? Sovjetiska soldater skänkte er friheten. Tag omedelbart bort den kränkande skylten.

(Postimees i dag)

Som vanligt är det svårt att få den ryska versionen att gå ihop.

1. Alla i Estland var/är fascister.
2. Det, enligt Sovjet, fascistiska Tyskland har ockuperat Estland under drygt tre år 1941-1944.
3. Sovjet räddar esterna från de utländska fascisterna i september 1944.
4. De fascistiska esterna får åter komma med i Sovjetunionen, som de bad om redan 1940, trots att de alla var fascister.
5. Alla blir fascister igen.

Kommer ni ihåg varför ryssarna kallar nazisterna för fascister? Det nazistiska partiet hette ju nationalsocialisterna, och Stalin måste skilja på socialism och skurkar, och då blev alla som inte tyckte som han fascister. Det bestämde Stalin efter Hitlers anfall på Sovjet "Barbarossa" 1941. I Italien blev de mycket irriterade på Stalins tjatande om fascism.


Trackback
RSS 2.0