Aug. 14, 2011
I dag blir det ett recept som jag inte prövat, men som verkar spännande.
Ungersk keso- och potatis paj
6-8 portioner
2,5 dl ljummen mjölk
1 dl socker
1 ägg
1 tsk salt
1 pk (11 g) torrjäst
7-8 dl (ca 500 g) vetemjöl
100 g smör
Fyllning:
6-8 (ca 800 g) mjölig potatis
500 g keso
2,5 dl naturell yoghurt
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Saften av 1 citron (ca 1 dl) och rivet skal
kanel och socker
äppelmos
- Skala potatisen och koka. Tillsätt inte salt!
- Under tiden förbered degen: Lägg sockret i varm mjölk, ägg och salt.
- Blanda mjöl och jäst. Rör om och blanda med två tredjedelar av mjölkblandningen.
- Bland nu alltihop med det smälta smöret.
- Låt degen jäsa på en varm plats en halvtimme under rena dukar.
- Tryck sedan ut degen i en pajform ca 20 x 30 cm stor.
- Täck över och låt jäsa till fyllningen är klar.
- Mosa den varma potatisen i matberedare och låt svalna.
- Tvätta citronen och riv skalet och pressa saften.
- Rör ihop keso, naturell yoghurt, ägg, socker, rivet citronskal och färsk juice.
- Lägg i den krossade potatisen och blanda.
- Häll fyllningen i pajformen i ett jämnt lager och strö över kanel och socker.
- Grädda i 200 grader på andra falsen nerifrån i 30-40 minuter.
- Låt kakan svalna i 15 minuter innan servering och servera med äppelmos.
Nu undrar jag: Är det en dessert? Kanske till kaffet? Jag ska pröva den i morgon – tror jag. Det är det där med sockret, men det är i alla fall inget vetemjöl i den...
Kommentarer
Postat av: Eva Linnea
Idag 15 augusti 2011 har Aftonbladet ett viktigt citat ur karinsestland.blogg.se. se sid 6 debatt!
Grattis
Trackback