Aug. 29, 2011 President Toomas Hendrik Ilves blev omvald i dag!

 

President Toomas Hendrik Ilves blev omvald i dag! Här gratuleras han av statsminister  Ansip.

 

…..

 

 

Kaido Höövelson (Baruto) är nu rankad som nummer 3 i världen i sumobrottning!

 

 

.....

Jag har ofta funderat på vår hjärna. Jag menar att man inte kan säga vad som är ”normalt” mera vad som är ”önskvärt”. Så mycket ska hamna rätt i hjärnan redan i moderlivet. Variationer är självklara och oändligt många.

 

Claes Arvidsson har läst vad James Fallon har kommit fram till när det gäller diktatorer och hjärnan.

 

James Fallon är amerikansk hjärnforskare med inriktning på alzheimer och schizofreni, men har också ”tittat in i” huvudet på ett 70-tal mördare. Utifrån detta har han försökt att kartlägga hur det står till i huvudet på diktatorer. Det blir ganska spekulativt men ändå tankeväckande. I huvudet på en diktator ser det skrämmande likt ut som i en seriemördares hjärna, en psykopat. … Karisma, självsäkerhet och makthunger – som över tid utvecklats till att bli malign – är personlighetsdrag som binder samman despoter som Caligula och Lenin över tid och rum…. Fallon avskriver ondskan och pekar i stället på tre faktorer som tillsammans skapar monster. Det handlar om en kombination av våldsgener (särskilt krigsgenen MAO-A), hjärnskador (särskilt frontalloben och amygdala) och trauman under barndomen. Alltså ett samspel mellan arv och miljö. … Förmågan till empati rör inte verkliga personer utan ”folket” eller ”proletariatet”.

 

Just det. Människorna finns inte som individer. Det är just vad vi sett så tydligt när vi studerat Estland under sovjettiden. Ingen medmänsklighet. Alla, verkligen alla, ska känna osäkerhet om sin framtid. Bara diktatorns vilja gäller, och den skiftar.

 

Till sin förvåning upptäckte Fallon själv att han själv bar på ett tungt arv. I hans släkthistoria ingår upp till sju möjliga mördare. Men han blev inte mördare själv, så arvet är inte allt.

 

Arvidsson avslutar artikeln: Själv skulle jag säga att det goda ledarskapet kräver både kyla och värme. Och trots hjärnforskningens framsteg och begynnande granskning av vad som finns i huvudet på en diktator surrar det svåra begreppet ändå i mitt huvud: ondska.

 

Medmänsklighet utesluter ondska. Det viktigaste vi kan göra är att utbilda våra barn i medmänsklighet, och det är inte helt självklart. Jag har sett tråkiga saker från mitt köksfönster. Dels mamman som sprang skrikande efter sin son med sin ena sko i högsta hugg för att slå honom. ”Kom genast hit!”

En annan mamma stod bredvid sin son när han slog sin kamrat, gossen jag tidigare talade om, och hon sa: ”Slå du! Hårdare! Han har slagit dig.”

 

Vi lärde oss nyss att det är just medmänsklighet som genomströmmar Estland igen.

Trackback
RSS 2.0