Aug. 6, 2011

Det är kulturdagar hela tiden. Det är Võru Folk. Viru Folk, Tallinna Folk och så är det Setu kungadagar. Alla fester innehåller estnisk kultur speciellt för varje plats.

Setumaa fick besök av premiärminister Ansip i dag. Han mötte upp i Värska där festen hölls. (Jag har berättat lite om Setukeserna tidigare. Se 17-19 jan 2010.)

"Det är väldigt skönt att det finns de människor som vill hålla traditionerna vid liv och att främja dem." Sa Ansip. Han beundrar deras välskötta kultur, och att det finns människor som arbetar hårt för att den ska finnas kvar.

 

 

 

 

Setu Kungarike fick också en ny talesperson, som det heter på nusvenska. Setufolket ska nu lyssna på och ta del av den kunskap som Hüdsi Silver har, och lyda hennes befallningar och förbud. I Setumaa har det varit en kvinna som räknas som extra viktig. Hon som är försångerska. Hon leder de andra i de gamla och nya sången som fortfarande sjungs på gammalt entonigt vis. Jag har lyssnat och njutit många gånger.

Här finns en video från Värska:

http://www.postimees.ee/24356/reporter-ee-peaminister-kulastas-seto-kuningriigi-paevi/

Nästa festival:

Den första ”Gamla stan-festivalen” i Rakvere.

 

Ett kafé på Pikk-gatan (Långa gatan)

Musik vid borgruinen.

 

Dans i fina stadskläder. Här är det inte folkdräkter som gäller. Detta är stadsfolk!

Kl 16 i dag började man och i morgon samma tid fortsätter man festa. Flera kaféer bjuder på kakor och snacks,. Det blir konsert och marknadsförsäljning. Allt är gratis utom museets utställning ”Husen och husens folk” som kostar 1 Euro. Och det man köper på marknaden förstås.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0