Aug. 26, 2011 Det är 26 olika nödsituationer man har förberett sig på.

 

President Toomas Hendrik Ilves besökte skulptören Mare Mikoffs utställning "Skulptur i City" på Rotermanns Saltlager, och stod där framför en bronsstaty av sig själv. "En intressant erfarenhet" skrev Ilves på sin Facebook-sida.

…..

Överallt har vi stoppats av vägarbeten denna sommar, och nu har man börjat med s.k. rörliga arbeten. På Narvavägen kunde man se denna praktiska skylt i dag. Då blir det lättare att varna när man jobbar fort, man sätter sig i bilen och kör till nästa plats!

…..

Ni vet väl om att en rysk satellit snart kan falla ner någonstans på jorden. Estlands regering har gjort landet berett för att ta emot den.

Det är 26 olika nödsituationer man har förberett sig på. Bl.a.:

·         Kärnkraft- och strålningsolyckor.

·         Det gäller också  upplopp, tagande av gisslan, epidemier, eller förgiftning av epizootiska sjukdomar (smitta genom djuren och storskaliga epidemier).

·         Exceptionellt varmt eller kallt väder finns med på listan eftersom det är ett växande hot mot människors liv och hälsa.

·         Också förberedelser  för massiv invandring av flyktingar och uppkomsten av storskaliga IT-attacker.

·         Självklart finns också förberedelse för att ta hand om många offer i nödsituationer på järnvägar, vatten och flygkatastrofer och naturligtvis klimatförändringar.

·         Räddningstjänsten ska ha alla möjligheter att hantera stora bränder, explosioner samt storm- och översvämningsskador orsakade av stora katastrofer.

Listan ska uppdateras vartannat med aktuella riskbedömningar.

Det här är ytterligare ett exempel på hur Estland tar stora kliv bort från det sovjetiska tänkandet. Det handlar om medmänsklighet!

 

.....

I Võru vid Valga Landsväg har man hittat en grav där det ligger tio skogsbröder begravda. De dödades troligen av NKVD 1950.

Det räknas som ett viktigt bevis på NKVD:s aktioner i Estland.  Sådana gravar är man angelägen om att hitta, och i Väike Maarja söker man den tillfälliga grav där tre ester ligger efter att ha mördats av sovjetisk militär 1944. Tyskland har sagt att de står för kostnaderna för en riktig begravning av dem.

Trackback
RSS 2.0