Dec. 15, 2011 Idag erbjuder han ryska rubel.
Ett bildgalleri från Postimees:
Detta är Jultomten i estniska parlamentet som kommer med julklappar till alla snälla ledamöter (och de andra också).
…..
FÖDELSEDAG 15:e DECEMBER
Endel Weasel, 86 , litteraturvetare och kritiker
Selma Teesalu, 81, medicinska forskare, professor emeritus vid universitetet i Tartu
Mihkel ZILMER, 63, biokemist
Dagmar Kutsar, 60, samhällsvetare
Indrek Metskits, 55, poet och konstnär
Tõnu Raadik, 54, violinist och kompositör
Jaak Johanson, 52, Skådespelare, sångare och grafiker
Toomas Tulemus, 48, musiker
Aivi Parijõgi, 44, journalist
,,,,,
Idag erbjuder han ryska rubel.
Europeiska unionen kommer att använda dagens toppmöte med Ryssland som en möjlighet att trolla fram det sista av IMF: s löfte att skaffa fram mer pengar, sade en EU-tjänstemän.
Det är känt att rådets ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under gårdagens middag i Bryssel med Rysslands president Dmitrij Medvedev före toppmötet förberedde sig. Många av tidningens källor uppger att samtalen gäller ett belopp på omkring 10 miljarder euro. arje donation från Ryssland är mycket uppskattad av IMF när det gäller EU: s kampanj för att öka köpkraften i euroområdet.
EU-ledarna lovade förra veckan att överväga en extra tilldelning på 200 miljarder euro till centralbankerna - i hopp om att det utanför Europa blir ett kraftigt gensvar. Rysslands EU-ambassadör VladimirTšizov uttalar sig i Financial Times i en vänskaplig ton. Han noterade att ryska centralbanken har 40 procent av reserverna i euro och insisterade på att Rysslands största handelspartner är EU. "Vi har inte förlorat tron på euron ", sa Tšizov. ”Moskva har länge velat ha ett större inflytande på tillväxtmarknader i IMF.”
Medvedevs delegation vid toppmötet kommer dock att betona Moskvas växande förbittring mot EU: s energipolitik mot liberalisering av lagar som tvingar Gazprom att sälja pipeline till Litauen vilket kan begränsa Rysslands inflytande på andra marknader.
Tsizov talade också om en lettisk avsikt med en: "väsentlig nationalisering av infrastruktur." Han jämförde EU: s regler - som är avsedda att värna om konkurrensen – med ”det värsta i Sovjetunionens politik".
….,.
Nu till DN Kultur, Idé och kritik
Det har skrivits mycket upprörda inlägg angående vår drottnings pappa. Våra journalister vill tvinga henne att ta avstånd från sin far pga. hans åsikter. I dagens DN skriver Gregor Nowinski om hur ämnet kom upp och vad det kan betyda för vår generation och våra efterkommande att ha en nazistisk förälder.
Att älska sin nazistiska pappa.
Vår drottning med sin pappa.
I en TV-serie Nowinski gjorde ”Bernadotte”, som sändes våren 2010 berättar drottningen alldeles spontant att hennes pappa var nazist. Efter det blev det diskussioner om att hon kallade den nazistiska makten som ”ett maskineri”. När så ”Kalla Fakta” ett år senare visade en film om Walther Sommerlath där stora delar av Nowinskis intervjuer med drottningen återgavs, då kom diskussionerna igång. Själv minns jag kravet på en neutral genomgång av vad W S gjort sig skyldig till, för att ge drottningen möjlighet att offentligen ta avstånd.
Nowinski blir upprörd och skriver ett inläögg som han nu återger i dagens tidning. Han talar om yngre tyskar, vars föräldrar aldrig talat om nazitiden och vad de själva haft för roll då. Hur problemen växer framför dessa yngre tyskar. De har uppfostrats med kärlek och ömhet, som tex. Martin Pollack, respekterad journalist och historiker.
”Ändå är han medveten om den kärlek han fått från dessa människor. Särskilt från sin farmor – en hängiven nazist in i det sista, långt in i efterkrigstiden. Denna farmors ömma kärlek dröjer fortfarande kvar i honom.”
Vilken svår situation! Samma svåra situation som många andra nazist- och kommunistbarn genomlider.
Vi svenskar låtsas inte om vår egen historia. Vi vill inte lära våra barn något om den svenska stormaktstiden t.ex. eftersom det bara är skam, skam. Vi skäms över vad som hände, men förstår inte att historien inte får förvanskas eller glömmas bort. Vi vill inte veta att svenskar varit grymma och omoraliska, men vi påpekar gärna att andra gjort allvarliga fel i historien som de måste bearbeta. Vi som lever nu ska inte vara ansvariga för vad som hände i en annan historisk tid långt innan vi var födda. Det måste komma till ett slut med skuld och ansvar för vad tidigare generationer gjort.
De här vi nu talar om har fäder och mödrar som kanske inte straffats för vad de gjort, men trots allt har utfört eller varit beredda att utföra svåra brott. Ibland kan vi fråga oss hur det är att i Tyskland heta Göring, Himmler eller Hess. Måste de alltid vara beredda att stå till svars? Lenin och Stalin och många andra Sovjetledares namn är ju bara alias, så där finns inte samma problem. Dessutom finns det många i Ryssland som fortfarande hyllar dessa ledare och skulle bära deras namn med heder. Varför är det så? Varför kan vi inte få ett definitivt avslut på även dessa grymheter?
Nowinski avslutar sin artikel med ett citat av Virginia Wolf ”Mot fyren”:
”Att ivra för sanning med en sådan brist på hänsyn till andra människors känslor, att så obetänksamt, så brutalt slita sönder hyfsningens tunna slöja var för henne en så fruktansvärd förolämpning mot en vanlig mänsklig anständighet att hon yr och förblindad böjde huvudet liksom för att låta hagelskurens piskande korn, störtfloden av smutsigt vatten, motståndslöst skölja över sig. Det fanns ingenting att säga,”