Dec. 2, 2011 Advokat Sergei Magnitskij.

 

Jan Blomgren skriver många intressanta artiklar i SvD om Ryssland. I dag skriver han om den allvarliga korruptionen som är sanktionerad uppifrån. Jag undrar själv: Varifrån kommer Putins egen stora förmögenhet?

 

Advokat Sergei Magnitskij.

 

Den 37-årige advokaten Sergei Magnitskij vittnade om en affär där överstelöjtnant Kuznetsov och major Pavel Karpov i samarbete med skattedirektör Olga Stepanova lägger beslag på skattepengar, ca 1,5 miljarder.

Under en extremt snabb behandling, en dag, godkände Olga Stepanova och hennes medarbetare alla dokument som innebar en utbetalning av 1,5 miljard kronor från staten till den lilla banken Universal Saving, ägd av Dmitrij Klujev – pengar som sedan fördelades till de inblandade. Till skattekontor nr 28 gick uppskattningsvis 252 miljoner kronor.

En vecka efter att överföringen till Universal Saving Bank skett registrerade Olga Stepanovas make Vladlen konton för två nybildade cypriotiska bolag – Arivust Holding och Aikate Prosperities – i Credit Suisse. Från Universal Bank överfördes sedan motsvarande 45 miljoner kronor till Arivust och 13 miljoner kronor till Aikate.

 

 

Olga Stapanova med maken Vladen och en av de nya bostäderna.


Olga Stepanova och hennes make Vladlen, vars gemensamma årsinkomst var ca 230 000 kr  gjorde sedan flera snabba fastighetsaffärer: Villaobjekt F48 i Dubai, 455 kvadratmeter, egen pool och strand och exklusive inredning köptes för 19 miljoner kronor. Två lägenheter, nummer 428 och 530 på Kempinskij Hotel, också i Dubai, köptes för 12 miljoner respektive 5 miljoner kronor. Dessutom köpte paret en villa i turistorten Bar, Montenegro för 3 miljoner kronor. Men Olga och Vladlen ville också bo bra i Moskva och anlitade därför Rysslands mest kände, och dyraste, arkitekt Alexei Kozyr. Denne ritade en villa på 800 kvadratmeter, och ett gästhus på 300 kvadratmeter på en stor tomt i närheten av exklusiva Rublejskoje Sjosse.

Detta vittnade alltså Magnitskij om och vad blev följden? Blev någon fängslad och åtalad? Ja. Magnitskij fängslades av Kuznetsov! Han anklagades officiellt för skattebrott; han hade missat att betala in en skatteskuld på 1 % för 7 år sedan. För detta (?) blev han illa torterad, fick inte ha kontakt med hustru eller barn och fick ingen, för honom, livsviktig medicin. Han dog i fängelset.

När vi såg slutet på Tv-filmen ”Min perestrojka” fick vi ryssars version på livet efter Sovjet. Korruptionen och de fingerade valen är orsak till stor besvikelse. Likaså stölderna av statens egendom. Att den ryske bankiren Antonov som ville satsa pengar i Saab skapat sin förmögenhet på ärligt arbete kan väl inte många ha trott. Eller någon annan av oligarkerna. De ryssar som uttalade sig i filmen kände stor sorg över utvecklingen, men är tillräckligt klarsynta för att absolut inte längta tillbaka till Sovjetunionen. Alla var 40 år, klasskamrater i skolan. Två av dem var lärare som vägrar undervisa i patriotism, som de blivit tillsagda att göra. Jag vet att det är farligt, då kommer kraven på att alla stater som tillhörde Sovjet eller Tsarryssland ska tillbaka i union.

Däremot tror jag inte på den nya revolution några ryssar talat om i dagarna. Så snabbt samlar man inte detta jättefolk. Alltför många har ändå fått det bättre. Korruption är vardagsmat, det fanns hela tiden i det sovjetiska riket, men naturligtvis är det sorgligt för dem som hoppades på en demokrati 1991. Jag kan tänka mig upplopp i Moskva och kanske några andra miljonstäder i Ryssland, men inte revolution. Inte ännu.

…..

Jag minns så tydligt hur man i Sverige har oroat sig för den höga brottsligheten i Estland efter 1991. Jag minns också den mördade man som låg i parken som vi passerade i Tallinn då. Det stora anrtalet mord begicks då i nordöstra Estland i Narva-området. Ändå är inte brottsligheten särskilt hög där. I DN presenteras en statistik som inte många svenskar kunde tänka sig:

Antal våldsbrott i Stockholms län januari till november 2011

2.031 personrån

10.528 misshandel utomhus

254 våldtäkt

331 mord, dråp, misshandel med dödlig utgång (mer än 1/dygn bara i Sthlm:s län)

Observera att siffrorna gäller antal anmälningar och inte konstaterade brott. I vissa fall kan ärenden omrubriceras, till exempel självmord och sjukdomsfall som initialt rubriceras som mord.

Den värsta platsen att befinna sig på är Stureplan.

…..

Postimees:

Finansminister Jürgen Ligi menar att skuldkrisen är ett resultat av demokratin.

Finansminister Jürgen Ligi säger att det är ett positivt med de förändringar som föreslås i dag för att rädda Euron eftersom demokratin behöver en neutral expert.

"Mitt svar är dock så att en stor demokrati behöver skydda sina egna demokratiska värderingar. Skuldkrisen är ett resultat av demokratiska processer. Demokrati behöver en neutral expert som utövar kontroll det lär vi oss av erfarenheterna ", kommenterar Ligi.

För att Euron ska kunna fortsätta som nationell valuta vill Bryssel att nationell budget, prognoser, statistik och statsskulden kontrolleras. Till exempel att den grekiska statistiken avvikit från verkligheten har varit känt under en tid.

Det är nödvändigt att säkerställa att inget land gör alltför optimistiska antaganden om de kan låta pengarna rulla eller inte utan att låta experter ger sin bedömning av verksamheten i landet. Till exempel ska budgeten skickas tillbaka om den inte stämmer. Ligi säger att det finns länder som inte kan tänka sig detta scenario. Jag vet dock att det inte är särskilt demokratiskt att låta tjänstemän ta beslut om valutan istället för de förtroendevalda som är valda för att ta beslut.

Trackback
RSS 2.0