Dec. 7, 2011 Arvo Pärt blev den förste hedersdoktorn i musik i Estland.




Arvo Pärt blev den förste hedersdoktorn i musik i Estland.

Estniska vetenskapsakademiens generalförsamling valde i dag sju nya hedersdoktorer. Bland dem finns den världsberömde kompositören Arvo Pärt, som fick den första hedersutnämningen i estniska musikhistorien.

"Han är inte den första hedersdoktorn för kreativa människor, men den förste musikern”, sade generalsekreterare Leo Mõtus i Vetenskapsakademien, som instiftades 1938.

I de övriga vetenskaperna utnämndes sju hedersdoktorer, fyra av dem var medicinska forskare. För att komma ifråga ska man förutom att vara estnisk medborgare ha utfört enastående prestationer inom sitt område och bidragit till avancerad forskning inom sitt område. Man kan också välja kreativa individer som har bidragit till den intellektuella kulturen i Estland. (som Pärt).

Taget från Wikipedia: År 2006 väckte Pärt uppmärksamhet genom att säga att alla konserter med hans musik under 2006 och 2007 skulle tillägnas den mördade ryska journalisten  Anna Politkovskaja. Hans fjärde symfoni, uruppförd våren 2009, är tillägnad den fängslade ryska affärsmannen Michail Chodorkovskij.

Varje dag spelas ett verk av Pärt någonstans i världen,.

 

…..

 

Visste ni att all hemlöshet ska vara borta från Europa år 2015?

Det är EU:s Regionkommitté som har uppmärksammat problemet. Förra året antog EU en strategi för att avskaffa hemlösheten och uppmanade länderna att problemet bör vara löst 2015.

Trackback
RSS 2.0