Dec. 18, 2011 Det lilla landet, som har lärt sig av tidigare svårigheter.

Från Aktuaalne Kaamera:

Estland klassas nu som ett A1-land bland Euroländerna. Ett land som inte har några behov att låna pengar! Det ni. Det lilla landet, som har lärt sig av tidigare svårigheter.

Alla familjer med fem barn eller fler inbjöds till en julfest. I Valga finns det en familj med så många som fjorton barn.

Efter Sovjetunionens fall har handikappade människors problem uppmärksammats i Estland. (medmänsklighet) Just nu sker en insamling för blinda.

Ett ryskt rockband från Narva, Ave Nue har nu konserter över hela Estland tillsammans med Narva symfoniorkester. Bandet är mycket populärt i hela Estland, och konserterna är välbesökta.

…..

 

Tjeckiens tidigare president Vaclav Havel är död.

Jag har ett så tydligt minne från 1989 när Vaclav Havel i Prag  med eftertryck talade om att Estland verkligen var ockuperarat av Sovjetunionen. Det var ett svar till Sveriges utrikesminister Sten Andersson som hade förnekat det vid ett besök i Tallinn.

Postimees skriver (ett av mig förkortat citat):

President Toomas Hendrik Ilves säger i ett uttalande att Europa har förlorat en stor författare, humanist och politiker med Vaclav Havel.

Vaclav Havel var försvarare av mänskliga rättigheter, frihet och demokrati Han var alltid övertygad om överlägsenheten av tolerans och mänsklig respekt. Han hälsade inte bara människors frihet med tal om enskilda människors mod, han var också en lyssnande trubadur som lyckades med sina ord besegra kraften i världens ondska och tydliggöra repressiva regimers onda tankar. Havel har därmed visat kraft och yttrandefrihet inför hela mänskligheten.

Vi ska minnas honom som en viktig symbol för frigörelse från kommunismen och de människor som sätter ett högre värde för den demokratiska dagordningens avtal.

Havel visste att belysa den ultimata ondskan med frihetens ljus kan vara det första steget för att passera den mörka dörren.

Han förklarade tålmodigt att det för dem som inte ville eller inte kunde höra utan som naivt trodde på den totalitära maktens möjlighet att förändra sig själv.

Jag uttrycker mina och hela Estlands kondoleanser till Vaclav Havels närstående och till Tjeckien."

…..

Vädervarning för höga vågor i Finska viken.

Estlands meteorologiska och hydrologiska institut (EMHI) varnar för höga vågor i Finska viken och sjön Peipus.

I östra delen av Finska viken förväntas vindstyrkan från 15 till 17 m / s. Våghöjden kan bli 2 till 3 meter.

(Inget märkvärdigt, det har man väl varit med om.)

Trackback
RSS 2.0