Feb. 10, 2011. Abbedissan Varvara död.

Det finns ingen statsreligion i Estland, men när abbedissan i nunneklostret i Kuremäe dör, då uppmärksammas det stort i alla fall. I dag begravdes abbedissan Varvara i Pühisteklostret i Kuremäe.

Hon föddes 17 augusti 1930. Hon utbildade sig i redovisning och arbetade med det till 1952 då hon gick i kloster. Hon invigdes till nunna 1959 och blev abbedissa  den 18 januari 1968, utvald av Moskvas patriark, den i Estland födde fader Aleksij. Vid begravningen talade Estlands president Toomas Hendrik Ilves. Han talade om hennes förmåga att stärka andra i tron och att därmed leva ett bättre liv. Han menade att klostret under abbedissan fyllt sin uppgift att stödja människor i de svåra tider som varit. Klostret har varit en stödjepunkt för tusentals människor.
Han påminde om sitt sista samtal med abbedissan som ägde rum för några år sedan i klostret.

Edgar Savisaar, som ju fått pengar till en ortodox kyrka i Tallinn sände ett kondoleansbrev till patriarken av  Moskva och hela Ryssland Kiriil.

"Det var ett möte med en ljus, fräsch människans ande, vars själ var öppen för att tjäna Gud och att ge alla ett värdigt liv, och som har ägnat sin själ till utbildning och andlighet."




Abedissan Varvara medan hon levde.

 

Bilder från begravningen.

 

Vi har besökt klostret vid två tillfällen, och jag vill göra det fler gånger. Klostret utstrålar lugn och stilla frid. Man kan följa hur livet går sin naturliga gång. De börjar som noviser och vattnar gravarna där de själva ska ligga så småningom. Allt är förutsägbart i den här delen av livet. Större händelser väntar dem på andra sidan, måste de tänka.

 

Trackback
RSS 2.0