Feb. 16, 2011 wikileaks avslöjar.

I dag finns det mycket att läsa i tidningarna.

Wikileaks gör kanske bra saker, men de gör definitivt skada också. I dag berättas det i DN att USA, Island, Finland, Norge, Danmark, Sverige, Estland, Lettland och Litauen har haft några möten som kallas E-PINE, "enchanced partnetship in northern Europe". Det är diplomatrapporter som talar om vad som hänt på deras möten. Problemen som skulle diskuteras var koordination och information om Ryssland, Georgien, Vitryssland, Moldavien och Ukraina.
Jag är övertygad om att Ryssland kommer reagera skarpt på detta. Visserligen har de själva arbetat just så här, men det är en helt annan sak. Alltså: 2008 föreslår svenskarna att man ska arbeta för att stödja president Medvedevs roll för att slå in en kil mellan honom och Putin. Det är vad som sägs om just detta, men, som sagt, jag tror absolut inte att Putin låter den kunskapen bara rinna förbi. Han har redan sagt att "Väst har absolut ingenting med Rysslands inre politik att göra". Som sagt: just det har Ryssland gjort flera gånger, alltså lagt sig i Estlands, Ukrainas och Georgiens inre politik. Med växlande framgång.

På ett annat ställe i tidningen berättas om en modig kvinna. Domstolsassistenten Natalja Vasiljeva avslöjar i en lång TV-intervju att den dom som lästes upp när Michail Chodorkovskij dömdes till ytterligare 6 års fängelse inte var skriven av domaren själv, utan av en annan "viktig person". Domaren Viktor Danilkin gjorde flera resor till sina överordnade i Moskvas stadsdomstol under den två år långa rättegången. Vad vi vet lever hon fortfarande, även om det inte gick att få tag på henne i går. Hon var på semester, sas det.

Tidningens kulturdel berättar på sidan 7 om två svenskar som gör en rundresa i Nordkorea. Likadan resa som Jan Myrdal m.fl. gjorde 1978. De senare kunde berätta om ett underbart land, med lyckliga sjungande människor, medan de förra ser det klart motsatta.
Stalin var mycket filmintresserad. Det ordnades privata filmvisningar för honom och gäster regelbundet. Jag har berättat om att när kolchosarbetarna slitit i ett år på sin kolchos i Setumaa och väntade på at äntligen få en lön för mödan, då fick de se en film istället (17 jan 2010). Lika intresserad eller ännu mer är Nordkoreas Kim Jong Il. Han t.o.m. kidnappade den japanske filmregissören Shin sang-ok och hans exhustru skådespelerskan Choi Eunhee för att de skulle "blåsa liv i" den nordkoreanska filmindustrin. När han ser en film kan han ägna sig åt det bästa han vet: njuta av filmens myter och propaganda.
Det var också intressant att läsa om Nordkoreas största intäkter: tillverkning av heroin och amfetamin och smuggling av just det, pirattillverkning av cigaretter och läkemedel, kopiering av amerikanska 100-dollarsedlar. "I Nordkorea kan man inte ordna mat åt folket, men man är världsmästare i illusion" skriver författarna Fredrik Ekman och Magnus Bärtås av boken "Alla monster måste dö" som recenseras i DN.

Härmed kungöres att ett museum är fött: Vene Muuseum i Tallinn i ett hus som tidigare var pensionärsbostad för adelsfröknar. Det ska innehålla museiföremål som ska belysa den ryska tiden dock inte speciellt sovjettiden eftersom det redan finns ett sådant museum: Ockupationsmuéet. Rysk konst har vi bl.a. sett i Kadriorg 1978; den kanske flyttas över. Spännande.

I natt räknar man med - 27 grader i vår del av Estland. Lite varmare, om man kan kalla - 18 för varmt, blir det på dagen. Vintern är inte över än.
Trackback
RSS 2.0