Feb. 18, 2011. Svenskar varnade för inbördeskrig.

Den 400 sidor långa rapporten från Utrikesdepartementet refereras i DN i dag.

Svenska diplomater varnade för inbördeskrig och träffade Boris Jeltsin i smyg under det dramatiska året, 1991, d´å Sovjetunionen brakade samman.

Krisen i Baltikum förefaller inte längre bara vara en baltisk fråga ... Följden kan bli en maktkamp som riskerar att dra in hela detta jätterike in i ett inbördeskrig - alldeles invid Sveriges gränser.

Så skrev Dag Sebastian Ahlander, svensk generalkonsul i Leningrad,till utrikesminister Sten Andersson den 21 januari 1991, mitt under de baltiska Sovjetrepublikernas frihetskamp.



Dag Sebastian Ahlander

Örjan Berner


I augusti 1991 försökte en konservativ kommunistjunta ta makten i Moskva. Ambassadör Örjan Berner i Moskva skriver den 20 augusti till Stockholm med rekommendationer om hur Sverige bör agera:
"Hårda fördömanden. Saken är ju klar., en reaktionär statskupp av helt antidemokratisk karaktär ..."
Berner föreslår "upphörande av varje gest som kan tolkas som stöd, erkännande eller uppmuntran" till kuppmakarna och meddelar att han själv tänker kontakta "Gorbatjov-lojala" politiker.

Så långt Dagens Nyheter. Jag har inte själv haft möjlighet att läsa rapporten ännu, så jag återkommer med mina egna reflektioner.
Trackback
RSS 2.0