Feb. 4, 2011. Tre ministrar som verkligen gjort ett gott arbete.

I dag har Postimees skrivit om Wikileaks igen. Tidningen redovisar amerikanska ambassadens syn på den nya regeringen som tillträdde år 2007. Jag har valt ut tre av ministrarna:


Andrus Ansip, premiärminister
Ansip är en premiärminister med en växande politisk tyngd. Han är en dynamisk ledare och har konsekvent stött amerikanska utrikespolitiska prioriteringar. Han är en övertygande anhängare av det transatlantiska samarbetet, som menar att Nato har en primär roll för europeisk säkerhet. Ansip är vänlig, tillgänglig och enkel. En entusiastisk längdåkare. ...

Jaak Aaviksoo, försvarsminister
Ambassaen har en god relation med försvarsministern, redan under tiden han var rektor vid Tartu Universitet. Han har aldrig infört något hierarkiskt system i sitt parti.

 

Urmas Paet, utrikesminister

Hans popularitet växer både i samhället och i politiken. Paet anses inte vara karismatisk, men han uppskattas för sitt tydliga sätt att presentera problemen. Liksom Ansip är Paet positivt inställd till USA, Nato och EU. Dessutom är han väl sedd på UD, där han också delegerar uppgifterna till sina medarbetare.

...

Naturligtvis berör det som händer i Egypten alla i Baltikum. Visst minns vi alla hur det var för snart tjugo år sedan. Vi hoppas att detta slutar med något gott för människorna i Egypten, Tunisien och de andra arabstaterna.

Jag har också läst i estniska tidningar om att läkare har forskat fram att det kan vara så, att födan kan ha påverkan för barn med koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet. För tjugofem – trettio år sedan ställde jag just den frågan till flera olika läkare, psykologer och även en antroposofisk välrenommerad läkare. De flesta skrattade åt mig. Nej, inte alla, men de flesta.

Lika illa sedda blev vi när vi före 1985 berättade om livet i Sovjetunionen.

Det jag vill säga med detta är: Ge er inte. Om du ser samband som ingen annan ser trots att de är utbildade och ser på dig ovanifrån och tycker att du är korkad; ge dig inte.

Aktuaalne Kaamera i dag:

Det är så där glashalt på vägarna igen. Precis som i Sverige, förresten. Folk halkar och bryter sig. Man ska uppsöka sjukhus om man skadat sig, manade doktor Arkadi Popov, annars kan skadan förvärras. Vi har hållit oss inne i dag och sluppit halka. Med vår fantastiska tur hade vi absolut varit på sjukhus annars.

 

Ett nyhetsinslag handlade om att media inte är tillräckligt kritiska. De förstår inte när de blir manipulerade av politikerna.

Utrikes:

Iran meddelar att de är glada åt folkets protester och hoppas att Egypten får en demokratisk islamsk stat!!

Annars kommenteras det ungefär som i Sverige, dock sas det att det uppfattas i Egypten att de utländska kommentatorerna är för ensidiga. Egypten är stort och hela landet tänker inte som de på Frihetstorget.

Swedbank minskar sitt engagemang i Ryssland eftersom de inte lyckats få tillräckligt med privatkunder. Numera finns ingen uttagsautomat vid banken. En ståldörr leder till ett litet kontor där de få privatkunderna kan utföra sina ärenden. Däremot har man affärskunder som ma inte vill mista; därför stannar man kvar i landet.

Den långa järnvägen Via Baltica som ska gå mellan Tallinn och Warszawa kommer vara färdigbyggd inom fem år. Letterna vill först satsa på järnvägen mellan Riga och Moskva. Dessutom har Lettland och Litauen annan spårbredd än Estland och Polen, och vissa sträckor i Lettland får endast köras i 30 km/tim.

Den nya polisstationen i Rakvere invigdes högtidligt i dag. Nu planeras två lika moderna hus. Ett i Jõhvi, beräknas vara klart i höst, ett i Narva klart 2012 – 2013.

 

Polisstationen i Rakvere.

 

Tyvärr hittar jag inga bilder på de snöskulpturer som elever från alla Tartus utbildningsanstalter har gjort i stadsparken. Vi fastnade för en stol ”Goda tankars stol” där alla bör sätta sig för att få många vackra tankar.

Trackback
RSS 2.0