Jan. 12, 2011. En intervju med Kadri Liik.

Vi tittade på ett prgram i Axess från 2008 där Kadri Liik intervjuades av Tomas Gür. Kadri Liik skrev ju ett kapitel i boken "Om Ryssland", och jag ville höra hur hon resonerade då, 2008. Hon talade bl.a. om svårigheterna med synen på historien. Ryssland har sin bestämda historia om vad som hände under andra världskriget, och den överensstämmer inte med Estlands och Västländernas. Hon berättade om när Lettlands president inför firandet i Moskva av segern i kriget först talade om att kriget tog slut 1945, men för en del av världen tog kriget slut först 1991. Det var modigt att säga det just i Moskva under det stora firandet. Hon talade också om EU och Ryssland. Att det gäller att EU agerar enad i samtalen. Moskva vill helst tala med sådana de anser vara likvärdiga, och söker makthavare i ledande stater. De talar helst inte med småstater som Estland och Lettland. Hon menade att Ryssland kan komma att splittra EU i framtiden genom att fatta beslut med vissa stater, beslut som går helt emot vad andra stater anser.
---

I dag kl 09.02 sköt man salut från Rakvereborgen. Kl 11 var det traditionell minneshögtid vid frihetsmonumentet. Till högtiden kom skolungdomar i kortege och hemvärnet. Kl 13 avslutades högtidliheterna med skjutövningar vid Rakvere nya polishus. Estniska och finska trupper befriade Rakvere frän rödregimen den 12 jan 1919. Det räddade bl.a. hunmdratals människor från bolsjevikernas massmord som de påbörjat i Palermoskogen där de bland många andra hann mörde prästen Sergei Florinskij som senare helgonförklarades. (se min blogg 3.10 2009)

--- 
Sockret håller på att ta slut i de estniska affärerna. Fortfarande tror man här, att man måste hamstra för att inte bli utan i framtiden. Ibland agerar man som man gjorde i det gamla Sovjet. Det är också orsaken till korruption i landet. Chefen för municipalpolisen har nu erkänt att han tagit emot mutor för att stryka människors böter i Tallinn. En tjänsteman har erkänt sig medskyldig. I toppen finns Edgar Savisaar  i egenskap av stadens borgmästare och municipalpolisens skapare. De övriga partierna arbetar på en misstroendeförklaring mot Savisaar. Vi får se om det går. Samtidigt börjar andra arbeta på att förändra den lokala "polisen". Kanske kan man bara utöka antalet poliser; kanske ska man begränsa befogenheten för Savisaars polis.

Kapo (Säpo) är mycket aktiva nu. Det är det ena avslöjande efter det andra. Och alla blir förvånade. Men detta var ett land i Sovjetunionen. Att komma med en flaska Whisky till en tjänsteman var ju helt accepterat förr. Att doktorn måste ha en summa pengar var också självklart. För att inte tala om domarna. Det tar nog ett tag innan de äldre vant sig av med sådant.

När det gäller exportländer har nu Finland förlorat sin förstaplats. Numera är det Sverige som är Estlands exportland nummer 1. Skönt.

Att estniska medborgare inte får äga mark i Ryssland, drabbar främst setufolket. De som ärvde gårdar i Petseriområdet, som tillhörde Estland tills Stalin ändrade gränserna; de som själva befann sig i Värskaområdet i nuvarande Estland 1991 och som nu åker till sina ärvda gårdar och sköter om sin mark och sitt hus. De ska nu förlora sitt arv. Jag har berättat om bonden som råkade ha halv sin skog på andra sidan gränsen. Han förlorade den delen direkt, och hade problem när träden han fällde på den återstående delen föll över gränsen. Då hörde han en mantelrörelse i den ryska gränspolisens vaktstuga i närheten.
Trackback
RSS 2.0