Jan. 14, 2011. Det är rysk rätt.

Dagarna går, och varje dag hör vi Savisaars namn nämnas. Idag fick vi också se kyrkan som byggs i Lasnamäe. En stor pampig ortodox kyrka. Jag förstår att den kostar.

I dag var det sista dagen vi kunde handla för Eesti kroon i affärerna. Har vi några kvar, får vi gå till banken.

Jo! Man KAN skoja om sovjettiden. Det kunde jag inte tänka mig att det skulle bli så snart. Dels kommer det första avsnittet av en komediserie på lördag. Och på Viru Hotell i Tallinn, det hotellet vi bodde på 1978, där har man med anledning av Kulturhuvudstadsåret öppnat 23:e våningen för allmänheten. Man blir mottagen av KGB-män och genomsökt och man kan se hela avlyssningsapparaturen. Den som spelade in när vi på hotellrummet förklarade vilket fantastiskt land Estland var, då, 1978. Vi ville kunna åka hem i lugn och ro. Här är i alla fall 39 bilder från Hotell Viru:
http://www.postimees.ee/?g=2667#91443

Ett program i "etv": två intressanta människor intervjuas. Först Lauri Mälksoo, professor vid Tartu Universitet tycker att det diskuteras för lite om vad EU förändrar för esterna. Han menar att Estland inte längre är en suverän stat. Estlands grundlag ska gå före EU:s grundlag, menar han. Han föreslår också att Estland ska vända sig till EU-domstolen i Haag för att det ska diskuteras vad som egentligen hände 1940. Domstolen kan framlägga en lösning som det inte blandas känslor i. En "torr" lösning som alla måste acceptera, som inte skadar någon.
Han forskar om Ryssland i EU:s regi.
Ryssland tillhör också det europeiska rättssystemet, men de förstår inte helt och fullt vad det innebär, och Europa förstår inte Ryssland. I fallet Chodorkovskij till exempel. Då säger Putin strax innan rättegången: "Han är tjuv och borde sitta inne." Det betyder att ingen domare skulle våga döma honom till något annat än till fängelse. Det är rysk rätt. De förstår inte vad Europa menar med sin rättssäkerhet.

Den andre mannen som intervjuades har jag tappat namnet på. Han berättade att i Tallinn ges tidningen Pea Linn (Huvudstaden) ut. Det är en propagandatidskrift för Savisaar. De har skrivit om "Edgargate" på ett mycket vänligt och förstående sätt.
Han sa också att "Fakta försvinner så småningom; det drunknar i all information, men det här kommer att finnas kvar i människors sinne mycket länge."

Snart är det val igen (mars 2011), och för fyra år sedan gav partierna hiskeliga löften. Sedan kom finanskrisen och nu är allt mycket lugnare.
Intervjuaren: Varför säger de andra partierna inte: Vi arbetar inte tillsammans med förrädare?(Savisaar)
Den intervjuade: Det behövs inte. Alla vet det redan.

Edgar Savisaar var den förste premiärministern i det nya fria Estland.
---
Aktuaalne Kaamera:

Apropå att ester inte får äga mark i Ryssland. Lavrov är på krigsstigen igen. Han sa mycket irriterat att det enda som hänt är att president Medvedev har skrivit ner vad som varit en praxis i många år.

Justitieministern anser att municipalpolisen (MoPo) ska sluta leka polis.

Boende på Saaremaa och Hiiumaa får åka båten till fastlandet för halva priset från den 1 feb. Men de ska kunna visa att de verkligen är fast boende.

I den estniska grundlagen står fullständigt klart att män och kvinnor ska värderas lika. Trots det har kvinnor i snitt 4 % lägre lön än männen. Det ska bero på att i vissa yrken krävs det mer styrka, vilket ska motivera männens högre lön. (Brandmän, poliser, väktare etc.)
Trackback
RSS 2.0