Jan. 19, 2011. Fest i Stadshuset.

I dag! Äntligen sa de något om presidentens besök i Sverige. Vi fick se när de satt vid festborden i Stadshuset. Presidenten hade Karin Jämtin till bordet.




Så här fina var de före middagen.

En finsk civilingenjör, Pekka Janhunen har upptäckt det elektriska sol-vindseglet 2006. Nu har en grupp studenter och doktorander vid Tartu Universitet arbetat vidare på projektet, och snart kanske det blir verklighet att vi kan nå ut i kosmos med en solsegelraket!

Arbetslösheten minskar. Det arbetsgivarna söker är utbildad arbetskraft, som talar estniska. De som tackat nej till utbildning kommer ha mycket svårt att få arbete. Analytikern Janno Järve menar att partierna kan inte lova arbete åt alla nu i valtider. I så fall måste man öka antalet socialt ordnade arbeten. Just nu är ca 70 000 människor arbetslösa i Estland. Många av de outbildade arbetslösa menar, att det är samhällets ansvar att ordna arbete åt dem. Det tycker jag låter som om de tror att de fortfarande bor i Sovjetunionen.

I dag firades Guds återkomst av den ryska befolkningen. Det gjorde de med ett kallbad!

En liten skandal från Tallinn: Staden har krävt parkeringsavgift eller tagit ut böter för en parkeringsplats i ett bostadsområde. 600 EEK per år för de fast boende och böter eller en mindre avgift för besökare. Platsen har inte skötts eller skottats av staden, utan det har de boende fått göra själva. En man såg några yngre kvinnor skotta en gång, han körde fram och sa "Flytta på er flickor, så tar jag bort snön." Det var en vänlig man!
När folk ringde och klagade över att skottningen inte fungerade, fick de till svar: "Säg åt Ansip (som bor i området) att vi får lite pengar så kommer vi och plogar." Nu har det visat sig att det är inte staden som äger marken, det är staten. Nu blir det så där spännande igen. Vad kommer hända? Vi får se.

Och så tillbaka till Putin-sagan. Det kanske viktigaste av allt för att sagan ska bli så där lysande som en saga av bröderna Grimm. Familjen Putin levde mycket fattigt i en trång enrummare i ett sjaskigt och sjabbigt flerfamiljshus i Leningrad när Putin växte upp.. Det har han berättat i boken "Putin direkt" som Vladislav Savic skriver om i sin bok.
Jag var helt enkelt tvungen att tillägga det.

 

Trackback
RSS 2.0