Jan. 21, 2011 Ryssland och Sverige.

Det var verkligen märkligt att läsa Vladislav Savics bok om Putin och rysskräcken. Han skriver verkligen ur rysk synvinkel, och tycker absolut inte som de som skrev "Om Ryssland". Kriget i Georgien som skakade om bl.a. i Baltikum, den förklarar han så: Det var Georgien som startade det, och Ryssland var bara en iakttagare ända till anfallet mot Sydossetien. När kriget bröt ut var både Putin och Medvedev upptagna med annat, så det var en olämplig tidpunkt för dem. De skador som de ryska soldaterna förorsakade i Georgien var inte alls så omfattande som det sagts, och dessutom är Georgien för etisk rensning.
Mycket märkligt.

När de gäller den svenska skräcken för Ryssland menar han att den är historiskt betingad. Inget annat land i Europa, förutom Baltikum kanske, har så dåliga förbindelser med Ryssland som Sverige. Men jag undrar om han kan Sveriges historia. Han menar nämligen att vi måste glömma slaget vid Poltava. Det är så gott som tre hundra år sedan. Men ryssarna var faktiskt i Sverige för två hundra år sedan. Vet han inte det?
Självklart ska vi inte oroa oss i onödan, men om man ser reaslistiskt på saken, så har vi en del kunskap om hur Ryssland agerat vid känsliga tillfällen. Jag har redan skrivit om dem.
I boken "Om Ryssland" kommenterade ju flera av författarna hur västländerna gjort misstag när det gäller umgänget med Ryssland efter Sovjet. Savic menar istället att Italien, Tyskland m.fl. har ett mycket bättre sätt att hantera landet. Intressant att läsa olika uppfattningar.

---

I dagens Aktuaalne Kaamera fick vi se utrikesminister Paet vid Hillary Clintons sida på pressinformation i USA. Clinton talade om det starka samarbetet mellan länderna och om Estlands remarkabla succé. Hon har varit i landet två gånger och känner väl till det. Hon sa också att hon kan aldrig tala om någon baltisk stat utan att självklart få frågan om Ryssland. Det finns många utmaningar, men man måste se realistiskt på dem, avslutade hon.

I Ruusmäe i Haanja har man inget vatten. Pumparna fungerar inte sedan december och problemen är stora för dagis, skolor och alla bostäder. Nu har man bestämt att borra en ny brunn.

En turist från S:t Petersburg, en 29-årig man har avlidit sedan han fått en istapp i huvudet på Pikk tänav i Gamla Stan. En kvinna jämförde att gå på Pikk tänav med att spela rysk roulett.

Nu har det tydligen blivit klart, att Savisaars parti inte längre är ett allvarligt alternativ. I går var det ett ryskt parti som brutit sig loss från Keskerakond för att gå ut i riksdagsvalet. Förlorar Savisaar de ryska rösterna blir hans parti mycket litet.

Usch! Nu ska det bli kallt igen i några dagar. Vintern är inte över. men det ska det ju inte vara heller.
Trackback
RSS 2.0