Jan. 25, 2011. Självmordsbombaren i Moskva.

Svenska Dagbladet har i dag en utrikesartikel av Jan Blomgren med anledning av självmordsbomben i tunnelbanan på Moskvas flygplats i går. Minst 35 personer dödades och ett hundratal skadades. Naturligtvis misstänker man någon från Norra Kaukasus för dådet.

Det som komplicerarbilden är att den politiska striden inför presidentvalet i mars 2012 har trappats upp. Opinionssiffrorna för president Dimitrij Medvedev – som är den ende utmanaren till premiärminister Vladimir Putin – har varit stigande medan Putins siffror viker.

Det finns därför en krets kring Putin som vill destabilisera situationen och därmed öka behovet av en tuff ledare som Putin. Tankarna går till de husbombningar i Moskva som hösten 1999 var signalen till ett nytt krig i Tjetjenien, vilket gav dåvarande premiärminister Putin en chans att profilera sig för att sedan kunna väljas till president. Mycket talar för att säkerhetstjänsten FSB var inblandat i dessa husbombningar, skriver Blomgren.

Men huvudspåret går till norra Kaukasien och framför allt till tjetjenska terrorister. Den politiske forskaren Robert Pape vid universitetet i Chicago har studerat självmordsattacker i Ryssland. Han konstaterade sommaren 2010 i en rapport att tjetjenska självmordsbombare sedan år 2000 hade utfört 42 separata attacker, vilka totalt inkluderade 63 personer som sprängt sig själva till döds. Många var muslimer, men den främsta drivkraften uppgavs inte vara religiösa utan politiska.

... En anledning till att de tjetjenska terroristerna radikaliserats är utvecklingen i Tjetjenien. Delrepubliken styrs despotiskt av Ramzan Kadyrov, som i många år samarbetat med Putin. För lokalbefolkningen har det inneburit att en skräckregim (FSB) ersatts av en annan. Kadyrovs män är nämligen lika fruktade och hatade som de ryska säkerhetsofficerarna.

De tjetjenska terroristerna har också under de senaste åren blivit allt mer internationaliserade och samarbetar bland annat med terrornätverket al-Qaida. Tjetjener finns till exempel i dag med i de terrorgrupper som i allt större omfattning bekämpar de utländska soldaterna i norra Afghanistan. Både Umarov och Vadalov har hotat att föra sin kamp i hela Ryssland.

Den ryske presidenten Dimitrij Medvedev höll igår eftermiddag ett krismöte med chefsåklagaren, transportministern och chefen för utredningar av grova brott.

Medvedev som fokuserat sin politik kring modernisering och liberalisering, anses av många ryssar som en ”mjukis” i relation till sin tuffare ”tandempartner” premiärminister Vladimir Putin. För Medvedev är det därför viktigt i det här läget att visa att även han är beredd att ta till hårda tag mot terrorismen.

 

Nu är det kväll, och ingen talar längre om att det skulle vara några andra än terrorister från Norra Kaukasus som är skyldiga. Milisen söker nu tre män för planering av dådet. Hur de redan kan ana att det är just de tre vet jag däremot inte. Medvedev anklagar flygplatsen för slarv. "Hur kunde 30 kg trotyl tas in utan att det upptäcktes?!" Menar han.

I Tallinn greps en man för att ha hotat bomba flygplatsen i Tallinn, inspirerad av Moskvadådet. Han är redan dömd. Tre års fängelse fick han.

Tallinns egen bombman.

Estland har fått ett nytt flygplan. Det är ett specialbyggt Bombardierplan beställt av Estonian Air. Ett av tre beställda plan har levererats. En instruktör från Bombardier ska följa med på de första flygningarna som hjälp åt piloterna.

 

Antalet brott minskar i landet. Vanliga inbrott är dock på samma nivå som jämförelseåret 2003.

Våldsbrott och bilinbrott däremot hör till de som minskat.

Trackback
RSS 2.0