Jan. 31, 2011 Kulaker? Nej, livegna som arbetat väl!

Jag bläddrade i boken "Eesti Taluhärberid" estniska bondgårdar från frihetstiden. Det var ganska stora men slitna hus med sin historia man kunde se. Husen hade köpts från 1860-talet och framåt. De hade sedan ärvts av sonen i allmänhet, som i de flesta fallen sedan deporterats till Sibirien med familjen. De var ju kulaker, gubevars. Kulaker! Vilken lögn. De var barn till befriade livegna som arbetat upp bondgården till en bra gård. Med fler djur och bättre skördar än när gården köptes. Tänk att bli så fruktansvärt hårt straffad för att man visat att man är duglig! Så många dog i Sibirien, så många blev psykiskt handikappade. Varför? Ibland blir jag så högtidlig när jag ser ut genom fönstret och tänker på hur det var när folk samlades upp och skickades iväg. Då tänker jag att det är något speciellt att få vara här. Det känns i luften, det syns på naturen; här har människor misshandlats på det ena eller andra sättet. Och nu är jag här!

...

Kvällens TV-nyheter:

Även här i Estland handlar en stor del av nyheterna om Egypten. En egyptolog intervjuades i studion. Han är estlandsryss, och är bara ett exempel på ryssar som har kommit långt i det här landet. (Ryske utrikesministern Lavrov ville ju nyss att esterna skulle se över hur de behandlar ryssarna). Egyptologen menade att det är 50 % risk att det blir islamister som tar över i Egypten och 50 % chans att det blir en ny regering som har värderingar som bättre överensstämmer med Västvärldens. 

Av säkerhetsskäl har 150 vitryssar fått inreseförbud i EU.

Inflationen var 2,4 % i EU i januari. (Nu är det en verkligt intressant siffra för esterna)

Numera kan esterna sköta mycket via Internet, inte bara rösta i valen och sådant. Eesti Töötukassa, estniska arbetslöshetskassa, har fått en ny hemsida: http://www.tootukassa.ee/, ännu bara på estniska, men arbetet på den ryskspråkiga delen är snart klar också.


Sommaren 1980 hölls Olympiska spelen i Moskva. Förutom seglingstävlingarna som hölls i Pirita utanför Tallinn. Då byggdes ett segelcentrum, som vi faktiskt besökte första gången när vi var i Tallinn 1978, innan det var färdigt. Nu har Pirita Spa ett stort och välbesökt hotell i området och på det obebyggda området mot Tallinn utefter stranden vill några bygga hyreshus. Det har blivit stora diskussioner om det eftersom det betyder att en stor del av den långa stranden inte längre blir allmän promenadväg. Ni vet, när båten är så nära Tallinn att ni ser kyrktornen och flerfamiljshusen i Lasnamäe, då ser ni också vägen utefter stranden från staden. En del av den stranden skulle få hus; där det skulle vara fint att bo; sjöutsikt och havsluft.

IKEA ska öppna ett nytt varuhus i Vilnius. Då räknar Kamprad med kunder från Estland och Vitryssland. Det är faktiskt mycket bra att lägga ett IKEAvaruhus där. Det betyder många arbetstillfällen. Jag vet ju hur IKEA förändrade Haparanda.

I Tallinn har det hållits en stor kongress för guider till staden. En man från Dominikanska republiken och en från Iran intervjuades, och de njöt av att träffa så många trevliga människor. "Folk går och skrattar och ler, och svara så vänligt på alla frågor", berättade de båda två.

Efterfrågan på vaktelägg har minskat. En bonde med vaktelfarm vill skänka överskottet till dagis över hela Estland. Jag har sett dem i affärerna, men inte köpt eftersom jag inte vet hur länge de ska koka. Dumt.

Trackback
RSS 2.0