Juli 16, 2011 dag avtäcktes i Penza, Ryssland, en staty över Sovjetunionens diktator Josef Stalin.

I går berättade cyklisterna i den frigivna gisslan att det var pengar kidnapparna var ute efter. Den första frågan de fick var emellertid: Är någon dansk? Danskar skulle ha dödats direkt. Sedan frågade de om någon var amerikan, fransman eller jude. De blev besvikna när de alla var ester. ”De kommer aldrig mer kidnappa någon från Estland” En grupp människor från ett litet land som man inte vet att det finns. Det ger verkligen ingen effekt för seriösa kidnappare som är ute efter mycket pengar. Annars blev de väl behandlade och nästan vänner med kidnapparna. ”Stockholmssyndromet”?

Jag googlade förresten på ”estnisk gisslan” för att se vad de svenska tidningarna skrivit. Gissa resultatet? Det var ”karinsestland” och finska tidningar som skrivit om dem. Så litet är intresset för landet så nära oss. I Estland är det varje vecka rapporter om vad som händer i Sverige, och jag har hört i estnisk radio att det kostar 800 kronor att kasta skräp och bli upptäckt i Sverige och också om alla allvarliga brott och allt möjligt annat. Men mycket sällan råkar det stora landet i väster blicka 35 mil åt öster. Och apropå det hörde jag för en tid sedan också i svensk radio att Lettland var ett föredöme för länder i finanskris. Läser journalisterna inte landets tidningar? Att Lettland haft det väldigt svårt under finanskrisen är ju ingen hemlighet och att Estland hör till dem som klarat sig bäst är inte heller en hemlighet. Det gäller bara att följa med i nyhets"flödet" när det någon gång skrivs om Estland.

Sök på ordet ”Estland" i sökrutan i SvD och du får inte en enda träff! På DN får jag träff, men inget om gisslan.

Finns det inget intresse i Sverige för de små grannländerna? Jo. Många yngre människor med rötter i Baltikujm, vars anförvant/-er flydde till Sverige efter kriget säger att de vet så lite. De är ganska många. Jag tror att en viss information skulle löna sig.

…..

Finansminister Liigi är nöjd med ”stresstestet” som gjorts på banker även i Estland. "I Estland kan vi vara fullt nöjda med resultatet, ingen bank har dåligt resultat, testet gjordes på cirka 98 procent av den estniska bankmarknaden och därmed kan vi slå fast att vår kreditmiljö är stark och pålitlig", säger finansministern.

.....

 

 

Idag avtäcktes i Penza, Ryssland, en staty över Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Lokala kommunister har haft en insamling som bekostat statyn.

"Monumentet restes för offentliga pengar", bekräftades av det lokala kommunistpartiets Georgi Kamnev Novostile RIA.

Det har börjat om...

Trackback
RSS 2.0