Juli 22, 2011

Det är fortfarande varmt. Strax utanför Rakvere visade vår biltermometer en utetemperatur på 37 grader. Och där stod vägarbetare och jobbade. I bilen var det mera lagom temperatur.

…..

Nu tar jag några rubriker från Postimees:

Ansip: För Estland har euron inneburit fler fördelar än väntat.

"För Estland var det verkligen viktigt att ansluta sig till euroområdet, och även om jag då hade haft kunskap om vad som skulle hända förra året, skulle jag säga att, ja, det var ett riktigt bra beslut för Estland. Vi hade förväntningar, och nu kan jag säga att verkligheten blev ännu bättre än vi då förväntade oss."

"Så är livet" kommenterade Ansip i Washington det faktum att Estland bidrar till räddningspaket. "Om någon har hamnat i stora svårigheter måste vänner hjälpa till, såväl gamla som nya."

…..

Liigi: Det största problemet är inte grekiska, utan att av paniken sprider sig i Europa.

"Det viktigaste målet är nämligen att problemet inte expanderar - Grekland är ett stort problem  men det största är en smittsam utveckling som kan innebära stora ekonomiska förluster som alla länder kan drabbas av, kanske hela världen men helt säkert hela Europa”, sade finansministern.

…..

Estnisk affärsman rånades på en miljon dollar i Ryssland.

Enligt Interfax har två företagare rånats på nästan en miljon dollar i Leningrad Oblast.

Ryska tjänstemän har hittat två män kedjade och i handfängsel, av vilka en representerade ett företag i Estland. Interfax rapporterade att esten passerade den estnisk-ryska gränsen med en miljon dollar, vilka rånarna tog med sig. Enligt offret stoppades bilen med de två männen och  tre maskerade ligister bröt sig in. De satte på passagerarna handbojor, tog deras pengar och körde ut bilen i skogen.

Interfax rapporterar att beloppet inte är bekräftat officiellt. De hänvisar till en anonym poliskälla.

…..

Apropå de judiska reaktionerna på högtidlighållandet av offren för striderna vid Sinimäe (Blå bergen), och deras uppmaning att regeringen absolut inte ska stödja dessa möten:

Premiärminister på besök i USA: Estland är inte antisemitiskt.

Premiärminister Andrus Ansip i möte med representanter för amerikanska judiska organisationer

Premiärminister Andrus Ansip bekräftade på mötet med representanter för amerikanska judiska organisationer, som ägde rum idag i Washington, att Estland stödjer fullt alla manifestationer mot antisemitism och rasism.

"Estland är inte och har aldrig någonsin varit antisemitiskt på statlig nivå ", sa statsministern. "För det estniska folket som lidit mycket under de två olika totalitära regimerna är  antisemitism och rasism i grunden främmande."

Ansip förklarade att alla yttringar av främlingsfientlighet kommer att entydigt fördömas av regeringen.

Statsministern tillade att de judar som bor i Estland ska känna sig säkra i hemlandet, och regeringen stödjer gemenskapen mellan folkgrupperna på alla sätt.

Amerikanska judiska organisationer påminde  också tacksamt om det högtidliga öppnandet av den nya synagogan i Tallinn 2007 där representanter för judar från många länder och Israels president deltog.

Statsministern förklarade att först var Estland ockuperat av Sovjetunionen, och sedan av Tyskland och det innebar att landet deltog i andra världskriget, med allt vad det innebar. Vid Blå bergen ägde det största slaget rum som resulterade i att cirka 2 500 ester föll. Esterna stred på båda sidorna.

Ansip betonade att de möten som numera äger rum för att hedra offren i dessa strider är en Memorial precis sådan som äger rum i andra europeiska städer. Regeringsföreträdare deltar  alltid i sådana minneshögtider.

"Minneshögtiden vid Blå bergen är inte en nazistisk manifestation", sade han. "Att skildra händelserna och offren på detta sätt är djupt stötande för esterna. Estland har drabbats hårt av både kommunism och nazism och offren på båda sidorna hedras "


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0