Juli 27, 2011


Jaha, så blev det oväder igen och all internet stängdes av. Därför skrev jag inget i går.

…..

Vi hade några gäster på middag i går. Det var så där varmt igen så vi satt inomhus med AC-kyla. Hanno hade jacka på sig hela tiden. Vi var glada att han lämnat pälsmössan hemma.

Vi satt och småpratade och Hanno berättade om Leningrad där han studerade på 1960-talet. Han brukade gå på Mariateatern där.

 

På Mariateatern har svenskar spelat en viss roll. Detta tog jag från Generalkonsulatet i S:t Petersburg:s sida Ett verkligt bestående avtryck i den ryska kulturhistorien har lämnats av Pehr Christian Johansson (1817–1903), framstående balettdansör och sedermera lärare vid Mariateatern. Prima ballerinor som Anna Pavlova, Tamara Karsavina och Matilda Ksjesinskaja var alla elever till Pehr Christian Johansson från Stockholm och har intygat hans betydelse för dem.

 

Men det var inte det Hanno berättade. Han ville förmedla rysk kultur. Opera och balett är ju stora konstarter i Ryssland.

 

”I Sovjet var de flesta sångerskorna mycket tjocka. Jag var på Mariateatern när Neemi Järvi debuterade på 60-talet där. Det var i Carmen. Ridån gick upp. Carmen visade sig. Hon var mycket kraftig. När hon började sjunga ropade publiken: ´José! Döda henne fort!´ Och så började publiken storskratta.

Och vi med. Fast det var ju inte riktigt snällt. Men tänk er just Carmen stor och tjock. Det stämmer inte riktigt.

 

…..

EMHI rapporterade i går att den mest kraftfulla storm noterades i Väike Maarja. Det regnade 57,4 mm regn och blåste 24,4 m/sek, och det var snabbt över. Det var mest i hela landet under gårdagen. Därför stängde vi av internet.

…..

Tidningen Postimees uppmuntrar alla att berätta hur de upplevde augusti 1991.

Sarah Krupp som nu är 76 år berättar:

Mitt minne av Augusti 1991. Det är ett av de vackraste minnena i mitt liv.

 

 

En bondgård på Muhu.

 

Under augusti 1991 var jag, min make och vårt barnbarn Grete i vår nyförvärvade gamla bondgård på ön Muhu. Det var en mycket hektisk tid, och därför var radion hela tiden avstängd. Den 24:e Augusti på eftermiddagen satt lilla Grete vid bordet och satte på radion. Vi hörde hallåmannnen med darrande röst kl 17 säga:  "Idag, kl 15.15 (som jag minns det, dessa siffror är rotade) undertecknade Boris Jeltsin i Kreml i erkännandet av Estlands självständighet ... "

Jag började gråta av rörelse. Grete såg skrämt på mig och fick en idé. Hon gick till en byrå, tog fram vår blå-svart-vita flagga ur lådan. Viftade med den framför mig och torkade mina tårar med den. Denna lilla fem år gamla flicka förstod sambandet mellan meddelandet i radion, mina tårar och den estniska flaggan,!

När vi åkte till  Muhu den 20 Augusti hade skeppet ingen flagga, men när vi for tillbaka till fastlandet hade masten den blå, svart och vita på toppen!

…..

Under mellankrigstiden var Estland bland de först i Europa som införde 3 veckors betald semester. Före Sverige t.ex. Nu ligger inte landet i framkant längre. Tyskland har 10 fler dagar betald semester än Estland.

Eurofound har jämfört längden på betald ledighet i 15 europeiska länder för vilka data fanns tillgängliga. Genomsnittlig längd på den betalda semestern var förra året cirka 25 arbetsdagar.

Estland har bara 20 dagar (sedan tillkommer helgerna). Bland de analyserade länderna har Tyskland och Norge längst betald semester: 30 dagar!

…..

I dag publicerar Eurofond en analys av antalet helgdagar i Europa. Resultat för år 2010:

Spanien: 14

Malta, Slovakien, Cypern: 13

Lettland, Litauen, Österrike, Portugal, Tjeckien: 11

Grekland, Luxemburg, Tyskland, Danmark, Frankrike, Belgien: 10

Estland, Ungern, Slovenien, Finland, Italien, Sverige, Bulgarien: 9

Polen, Irland, Storbritannien: 8

Rumänien: 6

Nederländerna: 5

I Estland firas aldrig några ”annan-dagar”. Att de ändå har lika många helgdagar som Sverige beror på att de firar flera dagar som är förknippade med friheten, och midsommarhelgen inträffar när den ska. Inte som hos oss där det alltid är fredag-lördag.

Lite kuriosa.

…..

Telekom går bra i Estland. Här har alla gratis internet som bor i städer och centralorter. Utdelningen på Elions och EMT:s aktier för förra årets resultat beräknas till 1170 miljoner EEK

Förra året var utdelningen för estniska Telekom, 842 miljoner euro.

EMT: s försäljning minskade med 12 procent förra året, € 2720000000. Bolagets rörelseresultat minskade, men nettovinsten steg något.

Elion, minskade nettoomsättningen med två procent i fjol till EEK 2930 miljoner, rörelseresultatet var stabilt på en lägre nettovinst.  Elion Estland Telekom ger en utdelning på nästan 470 miljoner kronor.

Det betyder bra inkomster till staten.

…..

Viktig nyhet: Glassen är dubbelt så dyr i Estland som i Finland. Här som de har lägre löner och så varmt!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0