Juni 15, 2011 I hjärtat av Viru ligger nationalparken Kivi.

I hjärtat av Viru ligger nationalparken Kivi

I början av maj inleddes ”kalkstenens år” i Estland som kommer att pågå under nästa år under ledning av den estniska Paeliidu /Kalkstensföreningen. Man kan följa vad som händer i  Forum Gästboks Webbkameror .

I Porkuni museums nya utställning får man en överblick över den speciella nationalstenen. Utställningen presenterar  kalkstenens historia, fossiler i stenen och dess användning.

Det kommer finnas många olika evenemang under Stenens år t.ex. workshops i skolorna.

 



Storskarven


I Sillamäe höll en storskarv på att skrämma vettet ur folk när den började attackera människor.na. Räddningsmanskap kallades till platsen och de kunde fånga fågeln och släppa ut den vid havet.


I Rakvere ligger nu ett fartyg tillverkat av ädelträ av hantverkare från Mauritius.

 

 

Victory

Det är en hundra gånger förminskad kopia av en av historiens mest kända segelfartyg, försäkrar Tiit Lõugas som är styrelseledamot i Rakvere Skogssällskap , som äger båten.

Apropå det så finns det ett annat exempel på gamla fartyg, men i naturlig storlek och ”äkta vara”: ett f.d. kungaskepp som sjönk 1628. Det bärgades från havets botten år 1961, 333 år gammalt och har sedan renoverats. Nu visas det i ett specialbyggt museum i Stockholm.

Hannover Ek , militärhistoriker i Estland,  som har besökt museet berättar att fartyget är byggt i ek, och museibesöket har givit honom en oförglömlig upplevelse för livet.

(Ja naturligtvis är det Vasa. Det var bara skrivet för sådana som inget vet om vårt viktigaste fartyg.)

 

Gå in på http://www.natourest.ee/ och se en intressant film på en brunbjörn i skogen eller titta på fotogallerier med andra av skogens djur. Det är riktigt kul!

Trackback
RSS 2.0