Juni 17, 2011 Torra fakta från Postimees

I dag blir det mest torra fakta från Postimees, men det behövs ju också för att ma ska se utveckling, eller hur?

 

Den 4 juli arrangeras ett musikevenemang av påven. Det är 60 konstnärer från hela världen som är inbjudna. Arvo Pärt är en av dem. (se den 12 sept. 2010 där jag bl.a. skrev: Det ges 5–10 Pärt-konserter om dagen i världen, visar förlagets uthyrningsstatistik av partitur och stämmor till större verk. )Han är en av tre inbjudna kompositörer, de andra är företrädesvis bildkonstnärer. Det blir stort, och evenemanget öppnas för allmänheten på eftermiddagen.

…..

Korruptionen i Ryssland är så stor, at den skrämmer bort utländska investerare. Detta påstående ska nu undersökas av ledande företrädare för det internationella näringslivet.

…..

Reallönerna sjunker inte längre..

2010 var den genomsnittliga månadslönen 12 397 estniska kroon (792 Euro) brutto. I den offentliga sektorn var medellönen förra året 12 850 EEK eller 821 Euro. I den offentliga sektorn sjönk lönerna med 0,5 % medan de ökade med 1,6 % i den privata sektorn.

Arbetsgivarens sammanlagda kostnader per anställd och månad var 1074 Euro eller 16 812 EEK. Den genomsnittliga arbetskraftskostnaden per anställd ökade med 0,7 % per timme under 2010, jämfört med 2009 då den sjönk med 1.5 %.

När jag tänker på hur Estland klarade finanskrisen och sänkte allas löner, även regeringens, då drar jag mig till minnes när det diskuterades i Sverige att man måste sänka löner och bidrag p.g.a. pågående kris (jag minns inte när det var) och tanken kom att man kanske skulle sänka lönerna för regering och riksdag också, då blev svaret: Det ger ingen effekt. De är så få.

Olika länder resonerar på olika sätt, men man kan fråga sig vem som får människorna med sig i synen på krisen.

…..

En undersökning bland EU-länderna visar att flest nya bilar under de fem första månaderna i år har sålts i  Lettland (!), som hade en ökning med 122,4 % jämfört med samma tid förra året. Två är Litauen som ökat sin försäljning med 102 % och därefter kommer Estland med 100,7 %.

Man kan anta, att det inte såldes så många nya bilar i Baltikum under krisåren.

Grekland (-45,6 %) och Spanien (-25,7 %) har haft störst sjunkande försäljning.

…..

Arbetslösheten i landet har sjunkit till 8,3 %.

Den 16 juni var 53 916 personer registrerat arbetslösa. Det är fortfarande i östra Estland som arbetslösheten är störst. Där bor det flest outbildade människor som inte talar landets språk. I Ida Virumma var arbetslösheten 14,3 %. I Jõgevamaa var den lägst i landet med 5,0 %.

Trackback
RSS 2.0