Juni 18, 2011 Reservation mot bakelse.

Ants klippte ut en liten notis på Namn-och.Nytt-sidan i DN för en tid sedan. Jag fick se den i dag, och vi sa att just så allvarliga skulle världens problem vara.

 

Reservation mot bakelse.

 

”Vid årets sista sammanträde med referensgruppen för Jussi Björling-firandet i Borlänge provsmakades och belönades den av Almas Café komponerade Jussi Björlings bakelse. Efter votering beslöts att bakelsen under år 2011 ska vara jubileumsårets officiella bakelse. Mot beslutet reserverade sig gruppens ordförande med motiveringen att han hellre sett att bottnen bestått av sockerkaka istället för maräng.”

 

Sedan tar vi ur Postimees:

Ett barn föll från fjärde våningen i Jõhvi.

 

 

Ambulansen.

En pojke i sexårsåld

Ambulansen.

En pojke i sexårsåldern hade suttit mot ett fönster i hemmet som hade gett efter och pojken föll ner på marken. Han fördes till sjukhus. Ännu har det inte meddelats hur allvarliga skador pojken fått. Man vet inte om ett brott ligger bakom olyckan så någon brottsutredning har ännu inte påbörjats.

Sådana olyckor förekommer här också. Det är precis lika tragiskt.

.....

Alla partier utser nu en presidentkandidat. Sedan är det parlamentets sak att utse en president för landet.

Keskerakond har utsett Indrek Tarand till kandidat.

 

 

Indrek Tarand

 

Indrek Tarand

 

Indrek Tarand (f. 1964) kom in i parlamentet som opolitisk oberoende kandidat, vilket är möjligt i Estland. Han fick själv 25,8 % av rösterna, vilket är ungefär samma siffra Keskerakond uppnådde. Han har dessutom varit rådgivare åt Statsminister Ansip, generalsekreterare i Utrikesdepartementet. Han har också varit programledare för den estniska versionen av ”Är du smartare än en femteklassare”.

Man har alltså inte utsett den omstridde Edgar Savisaar, som nuvarande presidenten T.H. Ilves har förklarat att man absolut inte kan utse till statsminister efter pengatransaktionerna med Ryssland.

Tarand menar att det var ett oförlåtligt misstag att be om pengar från Ryssland. Hans åsikter om pengarna sammanfaller med Presidentens. ”Ett parti ska leva på medlemsavgifterna och hålla sig inom den ramen, och statliga bidrag ska endast gå till de mindre partierna.”

Tarand menar alltså att han är en partiöverskridande kandidat till presidentposten.

 

.....

Funktionshindrade vill inte alltid be om hjälp.

Även om det installerats hjälp för funktionshindrade att ta sig in i offentliga byggnader, klarar de inte av att ta sig in utan personligt bistånd.

Piret (45) säger att hon helst skulle vilja klara mig som en vanlig människa men då behöver jag hjälp med det grundläggande. Om bara allt som installerats fungerade. När man ska på toaletten kommer man ibland till en stängd dörr och får veta att nyckeln finns i receptionen. Var är den? Kanske en kilometer bort?

Om du är handikappad måste du ha kvicka fötter, säger Piret ironiskt. De flesta människor vill klara sig själva utan att be om hjälp hela tiden. När det gäller handikapparkeringarna säger hon: Jag förstår människor som parkerar där. Det är så dåligt utmärkt att de inte kan förstå att parkeringen är för handikappade.

När Piret skulle in på Selver Market fanns det handikapparkering samt en ramp  fram till dörren men tröskeln var så hög att rullstolen inte kom över den.

På Selever känner man till problemet med den höga tröskeln och räknar med att problemet är åtgärdat nästa år, säger Informationschefen Annika Vilu.

Ibland går det fort! Eller?

Problemen för handikappade är alltså aktuella i Estland också. Ett typiskt europeiskt land.

 

Trackback
RSS 2.0