Juni 7, 2011 Sverige har blivit den viktigaste handelspartnern för Estland



Estlands och Sveriges premiärministrar.

Ansip: Sverige har blivit den viktigaste handelspartnern för Estland

 

I dag träffades  Den estniske premiärministern Andrus Ansip och svenske Fredrik Reinfeldt för att diskutera  ländernas affärsförhållanden och  EU:s framtidsfrågor.

Sverige har blivit den störste handelspartnern för Estland och står för 18 % av Estlands export förklarade Ansip vid en gemensam presskonferens i dag. Vidare underströk han att Sverige är det land som har gjort de flesta investeringarna i landets ekonomi. De är också överens om att de måste stödja de länder som är i behov av hjälp.

En viktig fråga för EU gäller energin. Reinfeldt menar att länderna ska gemensamt fatta beslut om ett system för att köpa och sälja energi. Frågan är för stor för att fattas av varje stat själv.

Reinfeldt menar också att innan ma beslutar om avveckling av något sorts energi bör man vara säker på ersättningsprodukt och se vilken effekt det hela utgör på klimat och miljö.

Han talade också om det faktum att det i år är 20 år sedan de baltiska staterna återfick sin frihet.Sverige kommer arrangera en stor fest den 15 augusti och alla premiärministrarna i de baltiska staterna har lovat närvara.

Presskonferensen avslutades med att Ansip förklarade att  relationerna mellan Estland och Sverige har fungerat utmärkt.

 

Översatt från en artikel i Postimees skriven av Kadri Veermäe, utlandsredaktör i Postimees sommarredaktion.

 

Det är så fint att läsa att våra två länder kan samarbeta på samma nivå.

Trackback
RSS 2.0