Juni 20, 2011 Inte var det helt fel att leva i Estland på den här tiden.
Tack Alexandra för det nya fina utseendet på bloggen!
1945 när kriget var slut och de baltiska staterna återigen var ockuperade av Sovjetunionen, då menade svenskarna att de inte varit fullgoda som stater eftersom de hade haft så många regeringsbyten och en tid varit diktaturer. Jag har skrivit om detta många gånger. I dag råkade jag höra i radio att den svenska semesterlagen infördes 1938 och gav alla 2 veckors semester varje år.
I Populär Historia kan vi läsa:
Idén om lagstadgad rätt till semester för anställda fick genomslag under 1930-talet. En internationell konvention antogs 1936. Samma år infördes lagstiftning i bland annat Frankrike och Norge. Den första svenska semesterlagen infördes 1938 och gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. Semestern förlängdes till tre veckor 1951 och till fyra veckor 1963. Nu gällande lag från 1978 föreskriver fem veckors årlig semester.
Hur var det då i Estland?
Arbetstiden under 1930-talet i industrin var 8 timmar om dagen och 48 timmars arbetsvecka; man arbetade även på lördagar på den här tiden men då ett par timmar kortare än vanliga vardagar. På kontor kunde man arbeta upp till 10 timmar per dag. Efter 5 timmars arbete fick man en halvtimmes paus för lunch. Endast 75 timmars övertid per år var tillåtet. Om en arbetsgivare begärde mer utsattes han för sanktioner; från 500 kronor i böter upp till tre månaders fängelse. Lagen förbjöd arbete på söndagar, men fattiga män arbetade gärna ändå men med en högre lön; vilket alltså var tillåtet.
Semester kunde tas ut i ledig tid eller i pengar. Ledigheten var från början 12 dagar, dvs. 2 veckor, men redan 1940 beslutades om längre semester beroende på hur länge man haft sin anställning.
Inte var det helt fel att leva i Estland på den här tiden.
….
Jelena Bonner är död. Hon arbetade för den ryska människorättsorganisationen och var därför inte populär i Moskva. Hon dog i USA och blev 88 år.