Juni 26, 2011 Vi var på lantmännens sommarfest.

En underbar kväll. Vi var på lantmännens sommarfest. Solen sken, brasan brann, värden grillade och alla hade bidragit med något till bordet. Där var de vanliga gästerna och några till.

Jag pratade mest med Annika, som berättade att i år har det varit många vargar och björnar i området. En väninna till henne var på väg hem efter jobbet i ladugården när hon mötte två vargar. Hon hade inget att försvara sig med om vargarna skulle gå till anfall. En ficklampa var det enda hon bar på. Den svängde hon framför vargarna som stannade upp, tittade på henne en stund och sedan gick därifrån. Nästa dag när hon var i ladugården såg hon två vargar titta in genom fönstret på henne.

Vi pratade också om hur det är med de olika kulturerna i Estland. De gamla har svårt att vänja sig vid de nya reglerna trots att det gått tjugo år nu. I Sovjet fanns inget "mitt" och "ditt". Allt var allas. Sedan blev landet fritt. Människor fick tillbaka sina egendomar och alla var tvungna att förstå att andra ägde sina hus och tomter.

En kvinna som nu är 88 år har inte kunnat lära sig det. Hon har fortfarande sin vedhög på Annikas tomt. "Det spelar väl ingen roll", säger hon, "du använder ju inte den delen av tomten". Men alla måste lära sig. Det är nya regler som gäller. Estland är ett europeiskt land. Jag sa till Annika, att jag nyss läst i tidningen att man ordnar kurser i Sverige för att vi ska lära oss förstå hur invandrarna tänker. "Somliga vill inte betala läkarbesöket i förväg, och då tar vi hänsyn till det." Så stod det i tidningen, och det känns så märkligt. Ska vi ändra våra regler som fungerar så bra för oss, eller ska de nyanlända leva som vi, gjort så länge? Jag minns när vi var i Estland på 1990-talet och regeln var att man skulle betala bensinen först och tanka sedan. Det lärde man sig ganska snabbt. Det var bara så. Det går att lära sig nya saker om man bara vill.

Numera betalar man bensinen efter tankniungen som i övriga länder i Europa.

Trackback
RSS 2.0