Mars 20, 2011. En bra utbildning börjar i katedern.

I dag är det sista vinterdagen.

...

Arne Duncan, utbildningsminister i USA. ordnande ett toppmöte i New York för sexton länder, Estland var ett av de deltagande länderna. Mötets tema var: En bra utbildning börjar i katedern.

Professor Linda Darling-Hammond sa att "Det finns många länder i världen vi kan lära oss av, och Estland är ett av dem. Estland är ett litet land som snabbt totalförändrades och snabbt förbättrade sitt undervisningssystem efter Sovjetunionens fall. De lyckades med denna stora förändring trots att budgeten var starkt kontrollerad.

Den estniske delegaten från utbildningsministeriet menade att utbildningen vilar på tre punkter:
1. Alla estniska föräldrars önskan att ge sina barn den bästa av utbildningar, som nu kan infrias.
2. Skolorna är statliga, och alla lärare är väl medvetna om vilka kunskapskraven är.
3. Läraren är numera en fri person som själv kan välja hur undervisningen ska ske. (till skillnad från tidigare!)

Mötets slutord: Dessa möten ska fortsätta och världens pedagoger ska lära av varandra, och Estland var verkligen ett land att lära sig av.

...

Veterinärerna har nu fått möjlighet att magnetröntga hundar och katter.  Vi fick se en mycket behändig röntgenapparat. Och detta är en fullständig helomvändning när det gäller husdjur. Under sovjettiden var hundarna bara vaktdjur. De stod på gården kopplade med järnkedja mot en vägg. De fick mat, men aldrig en vänlig klapp eller ett läkarbesök. De vaktade huset helt enkelt. Liia Leetmaa berättade 1978 att alla som levde i privathus var tvungna att ha en vakthund eftersom militsen (det fanns ingen polis) aldrig åkte till privathus om man larmade dem om inbrott eller skadegörelse.

Trackback
RSS 2.0