Mars 5, 2011. Inför morgonens parlamentsval.

Aktuaalne Kaamera i dag:

Det är val i Estland i morgon. Det betyder att det är allmän flaggdag. Valdeltagandet förväntas bli högt. Det är en tendens att det blir högre för varje val. Även utlandsester har visat ett högt intresse att välja. Etthundra utlandskorrespondenter har registrerat sig.

27,4 % har redan röstat.

Några människor på gator i Tallinn intervjuades och alla poängterade att man måste rösta. "Om du inte röstar kan du inte klaga sedan", sa en dam.

Indrek Ploompuu, f.d. hög polischef, dömdes till fängelse för bestickning. Han hade lovat ta bort brottsanmälningarna på en gangster.

Yrkesskolorna hade premieutdelning i dag för dem som just slutat. Estland har hög standard på sina tillverkningsindustrier, men de behöver fler utbildade yrkesmän. Ett företag sökte 8 nya medarbetare, men hade bara hittat 7 så här långt.

- Vi hörde ett reportage i "Studio ett" i dag om arbetslösheten i Estland. Där talade man också om den outbildade människans svårigheter att få jobb. Jag undrar bara: varför intervjuas bara ryska arbetslösa?-

Utrikesministern i exilregeringen, Olev Olesk fyller i dag 90 år. Han berättade om den otroliga glädjen han kände när han av självklara orsaker avgick som utrikesminister. Han föddes i Põlva. Utbildade sig i Tartu. Flydde i september 1944 till Sverige, där han arbetade bl.a. i den estniska skolan i Stockholm, för att sedan bli bankman. Han var aktiv i folkpartiet. 1951 flyttade han till New York. 

Han blev minister utan portfölj i exilregeringen 1986. Den 20 juni 1990 till 7 oktober 1992 var han utrikesminister i samma regering. Då hade ett parlament valts i ett fritt Estland för första gången på över 50 år.

I Tallinn introduceras nu en Konstbuss, sightseeing i Tallinn. Den ska avgå en dag i veckan med olika teman. I dag gällde design av vardagsvaror som soptunnor och andra artiklar för sophämtning. Man vill visa varför saker ser ut som de gör och hur de tillverkas. Deltagarna fick också sätta sig vid ett arbetsbord och försöka göra en ritning själva.

Det var också modellflygets dag i Toila. Först tyckte jag att det bara var män som deltog i övningarna, men de intervjuade faktiskt också en kvinna som både är modellflygare och pilot på trafikflygplan. Tufft!

I veckan ska vi se ett TV-program om Chodorkovskij. Det presenterades med kommentaren att Chodorkovskij egentligen blev fängslad för att han ifrågasatt Putins maktbefogenheter.


Det här är två rådjur som klättrat upp på ett hustak i Viljandi. I Estland kan allt hända.
Trackback
RSS 2.0