Maj 10, 2011. SA Krusenstern till Tallinns hamn.





SA Krusenstern

Fartyget som bär världsomseglarens namn kommer till Tallinns hamn, den tidigare hemmahamnen den 15 juli. Alla kan gå runt och njuta av ett segelfartyg som renoverats och fått sitt namn för att hedra  världsomseglingen 1803-1806. Krusensterns bostad var ju Kiltsi Mõis. (se 10 jan 201O)

Visst är det ett vackert fartyg!

I dag klockan 18.00 i SvT2 kunde vi se den franska dokumentären "Världens undergång". Det var del 2. Vi hade just sett del 1 på play. Den är mycket fransk. Den beskriver andra världskriget ur fransk synvinkel, vilket betyder att Sovjetunionens roll behandlas synnerligen kort. När de visade hur Polen delats mellan Tyskland och Ryssland på en europakarta t.ex. visades Baltikum som fria stater. De nämnde att 4 421 polska officerer arkebuserats i Katyn, men att det var 17 347 andra polacker som mördats sa man inget om. Ingenting om Baltikum över huvud taget. Så här är det alltid när man faktiskt har kunskap om något; allt presenteras så summariskt och vinklat.

I Estland talas det om att slå ihop de två universiteten i Tartu, men rektorerna menar att det är en synnerligen dålig idé. Tartu Universitet är ett vanligt universitet och Tartu Maaülikool är ungefär som Ultuna. De undervisar inom olika ämnesområde och på olika sätt. Däremot är de öppna för samarbete.

Estniska soldater har tränat i bl.a. Lettland, Finland och nu i Estland med Mistralraketer. En sådan raket kostar 100 000 Euro, så det låter märkligt för mig att de har använt riktiga raketer. Det blir så fruktansvärt mycket pengar.

Exporten väntas öka med 71 % under ett år. En fantastisk siffra!

I Tallinn finns en stor sopstation. Där har de köpt in en enorm sopsorteringsmaskin som kan sortera brännbart material från icke brännbart. Man räknar med att i år ska man kunna använda 50 % av soporna till fjärrvärmen, men om några år räknar man med att den siffran ska öka till 80 % om ett par år. Förut var de andra kommunerna i Estland lite rädda för sopberg, men nu har de plötsligt blivit intresserade att ta hand om sina egna sopor!!

Tartu Tekniska högskola ska börja ett samarbete med Taiwans tekniska högskola. I Taiwan är man intresserad eftersom Tartu ligger så långt framme.



Kadriorgs slott.

I Kadriorgs konstmuseum ställs just nu estniska ikoner ut samt ikoner från Setumaa. På Mihkel Muuseum kan man istället studera Gunnar Savisaars samling av ryska ikoner.

Så här står det i NE: Skype utvecklades av en programmerargrupp baserad i Estland bestående av Ahti Heinla, Priit Kasesalu och Jaan Tallinn, som tidigare hade utvecklat fildelningsprogrammet Kazaa. Sedan tog svensken och dansken över och bildade företaget Skype. Men glöm aldrig att det var ester som utvecklade idén!! Svensk TV vet inte det, så det kan ju vara kul att veta mer än de om detta också.
Trackback
RSS 2.0