Maj 17, 2011. Genom Ryssland på 30 dagar.

Nu vet jag vad ni ska se på SvT1 på måndagar. Repris någon annan dag, men jag antar det går att se på play också.!

Seriestart: Genom Ryssland på 30 dagar

Finsk resereportageserie från 2010. Under 30 dagar reser programledaren Ville Haapasalo med tåg genom Ryssland, från Moskva till Vladivostok. Resan börjar i hans andra hemstad - Moskva. Haapasalo är född och uppvuxen i Finland, men utbildade sig till skådespelare i Sankt Petersburg i början av 90-talet. Han åtnjuter stjärnstatus i Ryssland efter sin medverkan i ett par ryska filmsuccéer.

 

Nej, inte för att det är så himla bra! Utan för att det är roligt att se hur ryssarna ser sig själva. Och apropå den man som kommenterade min blogg i vintras och sa att esterna är så kulturella och inte gör grovjobben själva fick vi höra i programmet:

Den 1 januari bestämdes att alla som arbetade i Moskva utan arbetstillstånd skulle köras ut från stan omedelbart med tåg. Den 2 januari kom ett fruktansvärt snöoväder. Hur skulle man få bort all snön? Det var ju svartjobbarna som jobbade med sådant. En moskvabo skulle aldrig göra ett grovarbete! Tågen stoppades. Vände. Männen kunde arbeta igen. Så var det med det grovjobbet.

 

I Moskva går också ett prat om en hemlig tunnelbana. Den går ännu längre ner i jorden än den vanliga. Haapasalo (väldigt likt Haapsalu förresten) intervjuade folk på gatan, som fullständigt självklart och utan att ifrågasätta det menade att den tunnelbanan var till för politikerna. Där skulle de ta sin tillflykt när någon vätebombade stan.

Och förresten var det någon som kallade presidenten för "Kamrat Medvedev". Allt är som förr.

...

I tidningen Axess som kom i dag finns ett reportage av Johan Lundberg. Det är ett samtal mellan dansken Mikael Jalving, som anses extrem (eller som rasist) och hans motsats i Sverige Per Svensson.

De diskuterar framför allt om Sverige och koncensuskulturen.

Lundberg själv berättar: Heidenstam skrev på 1890-talet ... det som gör svenskarna med rätta obemärkta i världen, är deras fixering vid allt som är nytt och modernt. Det gör att svensken aldrig får en fast karaktär. ... Baksidan är att det kan leda till identitetslöshet, förakt för historia och framför allt svårigheter att hantera avvikare som inte snöar in i det där förnuftiga, rationella mönstret.

Intressant. Jag menar att den som inte passar in i koncensus förlöjligas och negligeras.

Jalving säger att i Danmark menar man ... när man vinner något, så förlorar man också något. Vinner man något tekniskt förlorar man något gammalt och känt.

 

Jag är ledsen, men jag slutar här för i dag. Jag fortsätter i morgon. Jag lovar...

Trackback
RSS 2.0