Maj 21, 2011. Lavrov kräver.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kräver att Estland garanterar det ryska språket i landet. Han fortsätter svinga sin piska och har väl uppfattat att Estland nu arbetar för att man ska använda samma läroböcker i landets skolor och att huvudspråket ska vara estniska. Hur skulle det vara om man i Ryssland i vissa skolor använde västerländska läroböcker i historia? Vilken förvirring det skulle bli!



Sergei Lavrov.


"Vi uppmanar våra grannar, Estland och Lettland, att följa de rekommendationer som FN:s rasdiskrimineringskommitté rekommenderar. Begäran har lämnats in till den europeiska säkerhets-och samarbetsorganisationen för nationella minoriteter och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, sade Lavrov på lördagen i Kaliningrad.

Lavrov sade också att i dessa rekommendationer beaktas "ett absolut minimum för dem som är medlemmar av nationella minoriteter i något normalt europeiskt land".

Lavrov uppmanade länderna att ha undervisning i ryska språket i Estland och Lettland. "Vi söker en lösning på de bakomliggande värderingarna i den europeiska civilisationen", sade den ryske ministern.

I Estland arbetar man alltså istället för att en stor del av undervisningen även i de ryska skolorna i landet ska ske på estniska. Problemet är att denna begäran inte hörsammas av skolorna. De förbereder sig inte för en övergång till estniskan trots att de fått mycket bestämda propåer från utbildningsministern.

Intressant.

President Ilves har uttalat sig om den historiekommission som bildats i Ryssland med delegater från bl.a. Estland för att försöka få fram en "sann" historieskrivning. Presidenten menar att det inte finns någon mening med en sådan kommission. Dels för att de ryska arkiven är stängda, så det är bara esterna som måste visa sitt arkivmaterial. Dels för att ryssarna framhärdar i sin historieskrivning att esterna frivilligt gick in i Sovjetunionen 1940, att massdeportationerna ägde rum när Sovjet och Tyskland var lierade med varandra. De anser också att andra världskriget började den 21 juni 1941 inte den den 1 september 1939, som alla andra anser. Inte ett rätt alltså. När det gäller deportationerna är det en framgång att han accepterar att de ägt rum, men han glömmer de stora deportationerna efter kriget, som var minst lika förfärliga som de tidigare.


I Estland finns det många mycket starka män.

I går på Havets dag slog tjugo starka män världsrekord när de flyttade fartyget Baltic Queen, som väger 20 000 ton. De måste flytta henne minst 10 meter för att slå det gamla rekordet.

 

 


Hela gänget som tillsammans lyckades med ett världsrekord. 

 

 

Trackback
RSS 2.0